Σφοδρές αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα ... Πλημμέλημα οι μολότοφ

Ακόμα και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίστηκε με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Από τη μία η ΝΔ κάνει λόγο για διπλό δώρο προς τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ενώ η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και αυτή στις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στα άρθρα για τη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και στον νέο ορισμό για το έγκλημα του βιασμού.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που μετατρέπουν κάθε λίγο και λιγάκι σε κόλαση πυρός την Αθήνα, με το νέο Ποινικό Κώδικα μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει. 

ΝΔ: Ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνοεί Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία καταφέρεται εναντίον του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει μείωση ποινών, τονίζοντας ότι ευνοούν την Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους.

«Πρόκειται, τονίζει, για σκανδαλώδεις διατάξεις που αφορούν άμεσα τόσο τη Χρυσή Αυγή, όσο και τους ταραξίες, τους αναρχικούς και τους κουκουλοφόρους, που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Με βάση το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται μείωση των ποινών για τα αδικήματα τόσο της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

Βέβαια, η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Θα έλεγε κανείς χωρίς υπερβολή ότι μια κυβέρνηση που έδειξε πρωτοφανή ανοχή στην βία προχωρά πλέον και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιβεβαιώσει την ιδεοληπτική εύνοια στην ανομία.

Βέβαια, στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ΠΚ, δεν είναι μόνο η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών (αρ 272 ΠΚ), που μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα, είναι και η επιεικέστερη αντιμετώπιση εγκλημάτων όπως: οι προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας (αρ 135), η νόθευση αποδεικτικών (αρ 139), η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (αρ 159Α), η τρομοκρατική οργάνωση (αρ 187Α), ή ακόμη και θέματα που αφορούν τους εμπρηστές και τους προκαλούντες φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, είναι πολλά τα ζητήματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε σοβαρή και δημόσια συζήτηση και γι αυτό η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση ήδη από χθες να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά Καλογήρου: Μειώνει τις ποινές για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Περισσότερα σε λέξεις

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις αλλαγές πους σχεδιάζει στο Κώδικα Ποινής Δικονομίας και που αφορούν την Χρυσή Αυγή, εξαπολύει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νεολαίοι κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Οι νεολαίοι ζητούν ακόμα την επανεξέταση του νομικού ορισμού του βιασμού, προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

«Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Αντίθετο και το ΚΚΕ στην εύνοια της Χρυσής Αυγής

Αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 187 του νέου Ποινικού Κώδικα που προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι και το ΚΚΕ, το οποίο υπογραμμίζει ότι «αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής».

Κατά το ΚΚΕ, «αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

Για δημιουργία εντυπώσεων μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καλογήρου έκανε λόγο για δημιουργία εντυπώσεων, για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επανέλαβε ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι  δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό της επικριτικής ανακοίνωσης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαμαρτύρεται επίσης τόσο για την μείωση των ποινών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμώντας ότι ευνοεί την Χρυσή Αυγή, ενώ ζητά και επαναπροσδιορισμό του εγκλήματος του βιασμού ώστε να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες θυμάτων.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει μόνο εξοργίσει τη ΝΔ, το ΚΚΕ και την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το νομικό κόσμο και τους πολίτες οι οποίοι πληροφορούνται ότι η κυβέρνηση εκτός των άλλων «βάζει πλάτη» στη Χρυσή Αυγή, έτσι ώστε τα μέλη της που είναι κατηγορούμενοι να πέσουν στα μαλακά.

Όπως, λένε ποινικολόγοι ο κ. Καλογήρου έσπευσε να αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση τους νέους Κώδικες, έτσι ώστε στο τέλος του τρέχοντα μήνα να περάσουν από τη Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή να μην ψηφιστούν κατ΄ άρθρο, αλλά στο σύνολο τους ως ένα άρθρο και σε μία συνεδρίαση της Βουλής.

Ακόμη, οι ποινικολόγοι αναφέρουν ότι οι δύο Κώδικες θα εξελιχθούν σε «Λερναία Ύδρα» για όσο διάστημα είναι σε διαβούλευση, καθώς αναμένονται να δεχθούν πολλά πυρά, αλλά και πολλές τροποποιήσεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ