Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: “Η δική του ανάπτυξη είναι για λίγους”

Έντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την οικονομία, την ανάπτυξη, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και τη συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

  • «Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του “τεχνοκράτη” πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε:

«Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε “ δρομολογήσει” και ότι ήταν “ ρεαλιστική προοπτική”.

  • Το δήθεν “ σχέδιο” μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν “ κρυφό”: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη!»

«Κατανοούμε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει ο λαός μας, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» προσθέτει ο κ. Πέτσας.

Αντεργατικές παρεμβάσεις και Επιστροφή στο μνημόνιο

Σχολιάζοντας τα εργασιακά, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για αντεργατικές παρεμβάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους» σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου δίνοντας τη δική της ερμηνεία στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

  • «Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως με την κατάργηση του νόμου για τις υπερωρίες οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασιακή επισφάλεια.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την αντίθεσή του στα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ, με την προαναγγελία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 μόνο βουλευτές».

«Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορεί να επιτελεί το έργο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όχι μόνον την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

“Η κυβέρνηση δε θέλει να δεσμευτεί για τον κανόνα των προσλήψεων”

Για “διαστρέβλωση της πραγματικότητας” κατηγόρησε η πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

«Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα,» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια».

Για λίγους η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη λέει η Φώφη Γεννηματά

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους».

Όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, αυτό φάνηκε από όσα είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και «την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Μία μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το άφησε «στα χέρια της κας Λαγκάρντ».

«Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.