“Σικέ” πτώση της κυβέρνησης αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος. Θα συνδυαστεί με τη συζήτηση του Σκοπιανού στη Βουλή.

“Από τη στιγμή που αποφασίσει ο πρωθυπουργος να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία (για το Σκοπιανό) θα πάω στον πρωθυπουργό για να του πω ότι αποσύρουμε τη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θα πάω να το ανακοινώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατιάς», δήλωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. “Το έχω πει στον πρωθυπουργό”, συμπλήρωσε.

Η δήλωση αυτή (στον Real FM ) επιτρέπει την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τη στιγμή που θα συναποφασίσει με τον Πάνο Καμμένο τη “σικέ πτώση” της κυβέρνησης, με την απώλεια της συμπαγούς κυβερνητικής πλειοψηφίας, λόγω του Σκοπιανού.

Η κύρωση της Συμφωνίας

Η κύρωση από τη Βουλή της “Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ”, όσο σοβαρή και να είναι, μπορεί κατά το Σύνταγμα να ψηφιστεί με πλειοψηφία μόνο των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία. Στη σύμβαση αυτή δεν έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και δεν απαιτείται η πλεοψηφία του άρθρου 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος (180 βουλευτές). Δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151 για να κυρωθεί.

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε συνεπώς να την περάσει μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Και ίσως το πράξει, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις του.

Η “σικέ” πτώση

Ωστόσο η αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργεί ένα πολιτικό γεγονός που οδηγεί στην απώλεια του πολιτικού σημείου ισορροπίας της. Μπορεί στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση να διατηρεί τη δεδηλωμένη – στηριζόμενη ενδεχομένως στο γεγονός ότι οι αντίπαλοί της δεν έχουν την κοινοβουλευτική δύναμη να την ανατρέψουν – αλλά πολιτικά θα έχει καταρρεύσει.

Έτσι, η δήλωση Καμμένου αποκαλύπτει ότι – αν δεν μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα – έχει συμφωνηθεί ο χρόνος της πτώσης της κυβέρνησης: Η ψήφιση του Σκοπιανού στη Βουλή.

Αυτόν το σχεδιασμό  μας τον αποκάλυψε, άλλωστε, ξεκάθαρα ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ: Όταν δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, ρωτήθηκε: «Άρα εκλογές;». Και απάντησε «ακριβώς εκλογές».

Περισσότερεα νέα, ρεπορτά και αναλύσεις :[home]

.