Σηκώνει το γάντι από τους ιδιώτες επενδυτές για τη ΔΕΗ ο Παναγιωτάκης- Τι λέει για τα χρέη και τα καρφιά στη ΡΑΕ

Την καθιερωμένη ετήσια κοπή πίτας της ΔΕΗ, επέλεξε ως βήμα ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, για να σηκώσει το γάντι από τους ιδιώτες επενδυτές, στην υπόθεση της αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία μετατρέπεται σε κορυφαίο αγκάθι για την επιχείρηση αλλά και την κυβέρνηση.

Λίγα 24ωρα μετά τα αρνητικά μηνύματα των τριών υποψήφιων επενδυτών να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, για την πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που λήγει αύριο, χθες κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους ιδιώτες να εγκαταλείψουν την κερδοσκοπική λογική και να υποβάλλουν προσφορές. «….κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα.

Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης. Με τον τρόπο αυτό θα καταφανεί, όπως δήλωσε και το εύλογο τίμημα αλλά και ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε μάλιστα ότι «σε πολύ πιο ώριμες αγορές και οικονομικά ανεπτυγμένες, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος. Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος».

Για τα χρέη

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε αναφερθεί και στην στρατηγική, με την οποία η Επιχείρηση θα ενισχύσει την ρευστότητά της, δίνοντας δύο ειδήσεις. Την πρόθεση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών της, δήλωση που παραπέμπει σε ένα παλιότερο σενάριο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για να αντλήσει έσοδα αλλά και την σύσταση νέας θυγατρικής που θα ασχοληθεί με το real estate και την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει η Επιχείρηση.

Περισσότερα σε λέξεις

«Από την πλευρά μας εξαντλούμε κάθε δυνατότητα. Πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατ. το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας. Αυτό με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την Qualco» δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Έτσι, σε συνδυασμό με τη γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες η ΔΕΗ, κατά τον κ. Παναγιωτάκη θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες.

Για τα ΝΟΜΕ

Ο κ. Παναγωτάκης επανέλαβε χθες ότι είναι μη ρεαλιστικοί οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και ότι πέρσι για αρκετούς μήνες, «οι ποσότητες της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής»!

Όπως σημείωσε και το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, είπε, η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε για να ανατραπούν αυτές οι στρεβλώσεις «χρειάζονται πολιτικές και βήματα μελετημένα και προσεκτικά, κάτι το οποίο – πρέπει να αναγνωρίσουμε- δεν επέτρεπε το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμόρφωνε η γνωστή δημοσιονομική προσαρμογή».

Χρέη 142 εκ. από ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ

Η ΔΕΗ, όπως τονίστηκε έχει αναβαθμίσει τις δράσεις για την εισπραξιμότητα των οφειλών των καταναλωτών, μέσω της Qualco αλλά και με ένταση της δραστηριότητας των δικών της δυνάμεων. Ιδιαίτερη σημασία δίνει η εταιρεία και στην συμφωνία με το δημόσιο, η οποία οδήγησε, στην τακτοποίηση των οφειλών του.

Όπως αναφέρθηκε, όμως παραμένει ακόμη άλυτο, παρά τα κάποια θετικά βήματα, με τη ρύθμιση του 12% των οφειλών, το πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των ΔΕΥΑ, που οι οφειλές τους ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ.

«Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική της κακής νοοτροπίας και ανευθυνότητας ορισμένων τοπικών παραγόντων, οποία, ας μου επιτραπεί να τονίσω, ότι πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στη ΔΕΗ, κάθε άλλο παρά προωθητικό προς την πρόοδο παράγοντα συνιστά. Η προσπάθεια από την πλευρά μας θα συνεχιστεί αμείωτη και πολυεπίπεδη».

Καρφιά για ΡΑΕ

Ένα μεγάλο μέρος των οφειλών της ΔΕΗ, κατά τον κ. Παναγιωτάκη ανήκουν στους λεγόμενους τελικούς πελάτες, φαινόμενο που έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια και αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ. « Όχι με το κλείσιμο επιχειρήσεων ή η σκόπιμη αποσύνδεση δευτερευουσών κατοικιών στην εξοχή ή στο χωριό, αλλά μεθοδεύσεων για αποφυγή εξόφλησης των οφειλών.

Το θέμα μας απασχολεί σοβαρά, όπως θα πρέπει να απασχολήσει και τη ΡΑΕ, που οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της αφήνουν πολλά περιθώρια, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]