Σήμα κατευνασμού των αγορών από την ΕΚΤ: Νέα μέτρα στήριξης τον Δεκέμβριο – Κριστίν Λαγκάρντ: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί την ανάκαμψη

Λαγκάρντ ΕΚΤ

Φρένο στον πανικό των αγορών επιχειρεί να βάλει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το μαζικό κύμα πωλήσεων που προκαλεί διεθνών η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η επιστροφή στα lockdowns.

Η ΕΚΤ, με ένα μήνυμα λεπτής ισορροπίας, άφησε σήμερα αμετάβλητα μεν τα επιτόκιά της, προανήγγειλε όμως τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Λαγκάρντ: Η έξαρση της πανδημίας απειλεί την ανάκαμψη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε, και αναγνώρισε ταυτόχρονα, ότι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας συμπιέζει ξανά την οικονομία, και ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών όπου η κάμψη είναι πολύ πιο έντονη.

«Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη, η οποία χάνει δυναμική πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ακόμη ότι την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και πρόσθεσε πως οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, και η αβεβαιότητα επιβαρύνει την επενδυτική δραστηριότητα.

«Με τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε, με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Πολύ αρνητικό” το τέταρτο τρίμηνο

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 11,8% το β’ τρίμηνο του 2020, αλλά μετά υπήρξε αντίδραση, η οποία κάλυψε το 50% της πτώσης. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι ήδη ορατό πρόβλημα.

Τα «σκληρά στοιχεία» δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει «μαλάκωμα» της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.  Σημείωσε, δε, ότι ο ΑΕΠ της ευρωζώνης του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να είναι θετική έκπληξη, αλλά το τέταρτο τρίμηνο θα είναι «πολύ αρνητικό», λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ κατά της ύφεσης, το οποίο παραμένει σε πλήρη ισχύ, είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 1,35 τρις ευρώ.

Οι βασικές αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ:

  • Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
  • Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.350 δισεκ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Με αυτόν τον τρόπο το Συμβούλιο θα μπορέσει να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή