Σημαντική η μείωση των φόρων με τη νέα κλίμακα - Κόντρα κυβέρνησης και Τσίπρα για τους κερδισμένους των μέτρων

Σημαντική μείωση φόρων θα έχουν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας, του αφορολόγητου όριου και των εκπτώσεων στα παιδιά.

Για φορολογούμενους με δύο παιδιά η έκπτωση προσαυξάνεται κατά 180 ευρώ και φτάνει τα 957 ευρώ- δηλαδή το αφορολόγητο όριο για αυτούς τους φορολογούμενους θα φθάσει σε 10.636 ευρώ.

Στους μεγάλους κερδισμένους της νέας φορολογικής κλίμακας συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα δούν το φόρο τους να μειώνεται περίπου κατά 60% ή 1.300 ευρώ..

Ωστόσο – και αντίθετα με αυτές τις ρυθμίσεις – ο  αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τα φορολογικά μέτρα της αφορούν τους λίγους και κυρίως τους ευκατάστατους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να οριστεί ποια είναι ακριβώς η μεσαία τάξη και αμφισβήτησε κατά πόσο θα ελαφρυνθεί από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 84η ΔΕΘ.

Στις αιτιάσεις αυτές, κύκλοι της Ν.Δ υπερασπιζόμενοι τις κυβερνητικές θέσεις και απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα, τόνιζαν:

  • ΕΝΦΙΑ: το μεγαλύτερο μέρος ως ποσοστό της μείωσης (30%) αφορά  ιδιοκτησίες έως 60.000 και αφορά 4,9 εκ. φορολογουμένους. Όλοι οι φορολογούμενοι επωφελούνται της μείωσης. Οι μειώσεις αυτές σε συνδυασμό και με λοιπές παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων (αναστολή Φ.Π.Α. σε ακίνητα, φόρου υπεραξίας) θα συντελέσουν ώστε να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν, να ανασάνουν οι πολίτες, να τονωθεί η  ανάπτυξη.
  • Φορολογία Φυσικών Προσώπων: η μεγαλύτερη μείωση απο 22% σε 9% αφορά κυρίως χαμηλά εισοδήματα (εισαγωγικό κλιμάκιο) ενώ διατηρείται και ενισχύεται το αφορολόγητο, με επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι προτεινόμενες αλλαγές και μειώσεις στην κλίμακα ενισχύουν την προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
  • Φορολογία Νομικών Προσώπων: Η μείωση των συντελεστών μειώνει/απαλύνει την υπερβολική επιβάρυνση των τελευταίων ετών, ενισχύει την επένδυση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ακολουθώντας και διεθνή πρότυπα στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Αφορά δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες και όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Μειώσεις συντελεστών Φ.Π.Α. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις αφορούν κυρίως μειώσεις σε συγκεκριμένα αγαθά με στόχο την ασφάλεια των πολιτών και την στήριξη της οικογένειας.