Σημαντική η οικονομική και γεωπολιτική σημασία του EastMed. Μέσα στο 2018 οι υπογραφές

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και… σε λίγο και το φυσικό αέριο. Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα για να υπογράψουνμέσα στο 2018 τη  συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Στρατηγική η συνεργασία

Στη συνάντηση της Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εξέλιξαν περαιτέρω το στρατηγικό πλάνο αυτής της τριμερούς συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος  στον τομέα της Ενέργειας,  είπε ότι η προώθηση του αγωγού ‘Eastmed’ αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών. «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για να εργαστούμε με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018»

Αγωγός αερίου και… οπτικών ινών

Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsiaInterconnector, τόνισε:«επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στα επόμενα βήματα προώθησης του» καθώς αναγνωρίζεται το όφελος του στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στον τομέα αυτό”. Σημείωσε επίσης τη σημασία της προτεινόμενης διασύνδεσης των τριών χωρών, μέσω οπτικής ίνας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ‘EurasiaInterconnector’.

“Ύψιστη η γεωπολιτική σημασία”

[more]

Ως έργο υψίστης γεωπολιτικής σημασίας χαρακτήρισε τον EastMed ο  Αλέξης Τσίπρας. Ο EastMed «δεν είναι μόνο ενεργειακό έργο, είναι ένα έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας» είπε ο  πρωθυπουργός. «Πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες. Μιλάμε για ένα κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες αλλά και για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχουν όρια”

Στις δικές του δηλώσεις ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία», την οποία οικοδομούν οι τρεις χώρες, σημειώνοντας, με νόημα, ότι «δεν υπάρχουν όρια» στο τι μπορεί να επιτευχθεί.

Τι άλλο συμφωνήθηκε

Στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στη Λευκωσία, αποφασίστηκε επίσης η από κοινού υλοποίηση νέων έργων και προγραμμάτων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διασυνδεσιμοτητας και των επικοινωνιών, της καινοτομίας, της υγείας, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ψηφιακής διπλωματίας, της άμυνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Με δυό λόγια

Ο αγωγός EastMed  παίρνει σάρκα και οστά. Δεν είναι μόνο μια σημαντική εξέλιξη σταενεργειακά. Είναι και μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε σε άλλες εποχές.

[/more]

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή