Σημαντικό έργο που κατήγγειλε και καταψήφισε ως αντιπολίτευση… εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Έργο που κατήγγειλε και καταψήφισε ως αντιπολίτευση… εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι  έργο κομβικής γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, το οποίο σχεδιάστηκε και ωρίμασε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να βρίσκεται απέναντί του, εγκαινίασαν χθες στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ.

Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χλμ., που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora (Στάρα Ζαγόρα) της Βουλγαρίας, διασφαλίζοντας τη μεταφορά 3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως με αντίστροφη ροή και τη δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητάς του στα 5 δισ. κ.μ. ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης. Πρόκειται για το νότιο τμήμα τού υπό κατασκευή κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και προοπτικώς της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Για απρέπεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό με χθεσινή ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, θυμίζοντας ότι το έργο σχεδιάστηκε το 2011 και τα βασικά βήματα ωρίμανσής του έγιναν έως το 2014. Μεταξύ άλλων ανέφερε την απόφαση, τον Ιούνιο του 2011, χαρακτηρισμού του έργου ως εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος με τον νόμο 4001/2011 –τον οποίο, όπως σημειώνει, ο Αλ. Τσίπρας καταψήφισε–, την ένταξη του αγωγού στα Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος τον Σεπτέμβριο του 2013 καθώς και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Ο κάθετος αυτός άξονας, που προχωρεί με την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αφού προσφέρει δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών φυσικού αερίου για τα Ανατολικά Βαλκάνια, που σήμερα εξαρτώνται σε ποσοστό σχεδόν 100% από το ρωσικό αέριο, θα μεταφέρει μέσω του IGB αέριο του Αζερμπαϊτζάν, που θα φθάνει στο ελληνικό σύστημα μέσω του αγωγού TAP. Γι’ αυτό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ΙGB προβλέπει έναρξη κατασκευής μέσα στο καλοκαίρι και λειτουργία το 2020, χρονιά που θα τρέξουν οι πρώτες ποσότητες αζέρικου αερίου στον αγωγό TAP – και εξ αυτού του λόγου στη χθεσινή τελετή εγκαινίων παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ.

Μελλοντικά ο αγωγός IGB μπορεί να αποτελέσει όδευση για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη και από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντας τα Βαλκάνια σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. Τη διάσταση επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή