Σήμερα αποφασίζεται η αίτηση στο Eurogroup για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ

Σήμερα θα ανακοινωθεί – κατά πάσα πιθανότητα μετά τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής – η κατάθεση της αίτησης προς το Eurogroup (την Παρασκευή) για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και λίγο πριν την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αξιολόγησης, με κυρίαρχο θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Το Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 75 εκατ. ευρώ από τόκους

H επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ αφοράτην καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο υψηλότερο του 5,2%.

Για την καταβολή των 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο.

  • Έτσι, με την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ, το Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα αυτή θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα συζητηθούν επίσης κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις,  αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ