Σήμερα ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δε γιορτάζουν μόνο οι ερωτευμένες καρδιές αλλά και κάποιες ποιο σημαντικές…

Η ημέρα που κόκκινες καρδούλες κατακλύζουν σχεδόν τα πάντα έφτασε, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί την αφορμή να δείξουν κάποιοι την αγάπη τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, και καρδιές που χτυπούν με έναν διαφορετικό ρυθμό από τον συνηθισμένο και όχι απαραίτητα λόγω έρωτα. Είτε με παλμούς πιο γρήγορους είτε με πιο αργούς από τους «κανονικούς» οι καρδιές αυτές «γιορτάζουν» την ίδια ημέρα με τους ερωτευμένους.

Πρόκειται για τις καρδιές παιδιών που έχουν μάθει να ζουν με συγγενείς καρδιοπάθειες και κάθε 14 Φεβρουαρίου «γιορτάζεται» διεθνώς ο αγώνας, η δύναμη και το πείσμα τους για ζωή.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% επί των γεννήσεων ετησίως. Υπολογίζεται, επιπλέον, ότι στη χώρα μας από τις 40.000-50.000 ατόμων με συγγενή καρδιοπάθεια το 25% είναι άτομα κάτω των 25 ετών.
Με τον όρο “συγγενής περιγράφεται ένα εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά ή στα αγγεία, που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Ορισμένες φορές, η συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννηση του. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις, που τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ηλικία ή ακόμα και μετά την ενηλικίωση.
Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι αλλά και οι δυνητικοί γονείς να ενημερώνονται και να προβαίνουν στους απαραίτητους  προγεννητικούς ελέγχους, προκειμένου να διαγνωστεί τυχόν πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί,ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι έγκυες μπορούν μέσω ενός απλού υπερηχογραφήματος να μάθουν αν υπάρχει κάποια ένδειξη ανωμαλίας στη διάπλαση της καρδιάς. Ταυτόχρονα, κάθε άνθρωπός πρέπει να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα όταν εξασκεί κάποιο άθλημα. Ένας απλός υπέρηχος καρδιάς από έναν εξειδικευμένο ιατρό, μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή κάποιου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή