Σήμερα το τελευταίο ραντεβού Τσακαλώτου με θεσμούς- Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ και συντάξεις

Στο τελευταίο ραντεβού σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Τρόικα η ελληνική πλευρά θα δοκιμάσει να πείσει τους θεσμούς για τους αριθμούς που τους παρουσίασε, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα. Οι θεσμοί από την πλευρά τους, συντάσσουν κατάλογο με καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις.

Τι συζητήθηκε χθες

Εχθές οι δανειστές ρώτησαν και έμαθαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Τα εξετάζουν όλα σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, της Ανάπτυξης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για αλλαγές στις διαδικασίες των ρυθμίσεων.

Ουσιαστικά στη φάση αυτή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πια στο Eurogroup και όχι στην Αθήνα με τους θεσμούς. Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει λίστες από μέτρα που εξαγγέλλει ότι θέλει να λάβει, ενώ οι ελεγκτές ζητούν «κοστολόγιο» και σημειώνουν τις εξηγήσεις της Αθήνας, αν και κατά πόσον συνιστούν ανατροπή στα μέτρα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η χώρα.

Το θέμα των συντάξεων

Η μείωση ή μη στις συντάξεις δεν συζητείται πλέον, οι ελληνικές θέσεις καταγράφηκαν και θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group. H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 (της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ενδεχομένως ή περίπου μισό δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα. Οι θεσμοί ζήτησαν και συμφωνήθηκε να υπάρξει και αποστολή νέων στοιχείων (μέσω email) τις επόμενες μέρες εβδομάδες.

ΕΝΦΙΑ

«Θολώνει» όμως και το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, καθώς άλλα φαίνεται να έλεγε το Σάββατο στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, και άλλα λένε τα στοιχεία που διέρευσαν από την κυβέρνηση εχθές. Ενώ δηλαδή η εξαγγελία έλεγε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά … για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.

Περισσότερα σε λέξεις

Τι αναφέρει το ΑΠΕ

Σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ειδήσεων σήμερα το πρωί, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρεται ότι βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Η διάψευση

Ωστόσο, ο κύριος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ 100,3, διέψευσε ότι υπήρξε ενημέρωση περί του θέματος της περικοπής των συντάξεων στα κόμματα, παρά μόνο πρόσθεσε, ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τις συντάξεις.

Συνεχίζοντας, το ΑΠΕ σημείωσε πως τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

– Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

– Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

– Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.

Ολοκληρώνοντας, προσέθεσε ότι η Τρόικα θεωρεί πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Aπό το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα (ρεπορτάζ Κωστή Πλάντζου)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή