Σκάνδαλο Folli Follie: Η κομπίνα-μαμούθ της οικογένειας Κουτσολιούτσου – Τα πλαστά στοιχεία, η χρυσή επταετία και τα κέρδη των 130 εκατομμυρίων ευρώ

Folli Follie Κουτσολιούτσου

Η κομπίνα-μαμμούθ της «δημιουργικής λογιστικής» και των πλασματικών στοιχείων για την Folli Follie που απέφερε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου κέρδη άνω των 170 εκατομμυρίων ευρώ ξετυλίγεται βήμα προς βήμα μέσα από την έρευνα της PriceWaterhouseCoopers.

Η έκθεση της ελεγκτικής εταιρίας βρίσκεται ήδη στην Δικαιοσύνη και αποκαλύπτει το κόλπο γκρόσο του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που είχε ως βασικούς πόλους τις εταιρίες του ομίλου σε Αθήνα και Χονγκ Κονγκ.

Από την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν «ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών», με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στους επενδυτές μια πλασματική εικόνα, από την οποία αποκόμιζαν τεράστιο όφελος οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες.

Χάρη σ’ αυτή την πλασματική εικόνα της εταιρείας, ειδικότερα, από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Δείτε ακόμη: Παζάρι της Τουρκίας στο Αιγαίο: Πιέζει για διάλογο και συνεχίζει να προκαλεί. Εγρήγορση στο Πεντάγωνο μετά τη νέα Navtex

Τα κέρδη των 170 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο

Από αυτά τα ποσά , ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως βασικός μέτοχος, πήρε περίπου 44 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών – συνολικά πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, έλαβε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Μέσα στις 200 σελίδες της έκθεσης περιγράφεται με λεπτομέρειες πώς ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παράγγελναν και καθοδηγούσαν τις λαθροχειρίες, τις οποίες κατόπιν – και σε πλήρη γνώση τους- εκτελούσαν συνεργάτες και στελέχη της εταιρίας.

Αναλύεται επίσης πως γίνονταν οι εικονικές πωλήσεις στην Ασία, που για το 2017 άγγιξαν το 89% των πωλήσεων, που παραπλανητικά δήλωνε η κινεζική θυγατρική FF Group Sourcing Limited.

Η “χρυσή” δεκαετία της Follie Follie

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.

Στην «χρυσή» δεκαετία της Follie Follie, την την περίοδο 2007 – 2017, τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ήταν ψευδή και παραπλανητικά, με τις εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία να έχουν ξεκινήσει από το 2001.

Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής διαχρονικά να παρουσιάζει ανοδική πορεία και οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Γεώργιος Κουτσολιούτσος να αποκομίσουν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004 – 2017.

Αγοραπωλησίες μέσω τρίτων

Παράλληλα, από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων.

Σ’ όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία εξ αυτών η αγορά φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των μετοχών, η οποία χρονικά φαίνεται να εκτελέστηκε μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2009.

Η εξαγορά των ΚΑΕ από την Dufry

Εχουν επίσης εντοπιστεί έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προέβησαν σε αγορά σημαντικού αριθμού μετοχών της εταιρείας μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών πριν την εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρεται ακόμη να απαιτούσε το δανεισμό της από την ίδια την εταιρεία, ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων, χωρίς καμιά νόμιμη δικαιολογία, χωρίς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση  των μετόχων και χωρίς έστω μια έγκριση από το Δ.Σ.  της εταιρείας, που ούτως ή άλλως ήλεγχαν.

Δείτε επίσης

Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο των 900 δισ. για βοήθεια στους πληττόμενους από την πανδημία (Video)

ΑΚΤΩΡ: Διευθετούμε ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς ουσιαστικές απώλειες

Νέα μετάλλαξη κοροναϊού: Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα – Γιατί το νέο στέλεχος ίσως είναι πιο μολυσματικό στα παιδιά

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή