Σκάνδαλο Pegasus: Είμαστε όλοι στόχοι παρακολούθησης και από ποιους; – Πως τα smartphones γίνονται εργαλείο παγκόσμιας κατασκοπείας

Σκάνδαλο Pegasus: Είμαστε όλοι στόχοι παρακολούθησης και από ποιους;

Σκάνδαλο Pegasus:Είμαστε τελικά όλοι στόχοι παρακολούθησης και από ποιους; Πως τα smartphones μπορούν να γίνουν – ή και έγιναν ήδη – εργαλείο παγκόσμιας κατασκοπείας; Και ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων, και ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα προκαλούν παγκόσμιους κλυδωνισμούς μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Pegasus – της χρήσης του συστήματος παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO από κυβερνήσεις και άλλους πελάτες της για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών.

Πως λειτουργεί το λογισμικό υποκλοπών Pegasus

Με βάση τις έως τώρα αποκαλύψεις από την οργάνωση Forbidden Stories και την Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 50.000 χιλιάδες τηλεφωνικοί αριθμοί ανά τον κόσμο παρακολουθούνταν χάρη στο λογισμικό που δημιούργησε η NSO.

Το λογισμικό, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, των κλήσεων, αλλά και την ενεργοποίηση του μικροφώνου από απόσταση.

Η “βουτιά” της μετοχή της Apple και το μήνυμα Σνόουντεν

Ήδη η Apple, της οποίας οι συσκευές φέρονται ευάλωτες στο ισραηλινό λόγισμικό κατασκοπείας, είδε την μετοχή της να κατρακυλά το τελευταίο διήμερο παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας περί απόλυτης ασφάλειας των τηλεφώνων της.

Ο πρώτος που ζήτησε την παγκόσμια απαγόρευση του συστήματος Pegasus ήταν ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος ίσως με την μεγαλύτερη εμπειρία σε τεχνολογίες παρακολούθησης στον κόσμο,  ο οποίος είπε ότι «εάν έχουν βρει τρόπο να μπαίνουν μέσα σε ένα iPhone, έχουν τον τρόπο να μπουν σε όλα».

Είναι ενδεικτικό, δε, ότι ο Σνόουντεν είπε ότι τα λογισμικά κατασκοπείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα πυρηνικά όπλα.

Η Amazon επίσης ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή υπηρεσιών δικτύου στην NSO, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρία.

Η εκστρατεία μαζικών παρακολουθήσεων στο Μεξικό

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα στο Μεξικό όπου αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον 15.000 λογαριασμοί παρακολουθούντο χάρις στο λογισμικό που δημιούργησε η NSO και είχε αγοράσει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018).

Ανάμεσά τους ήταν και 24 δημοσιογράφοι, όπως η Μαρκέλα Τουράτι η οποια την εποχή των παρακολουθήσεων (2016-2017) ερευνούσε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της την υπόθεση της γιγάντιας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, που έχει παραδεχθεί πως μοίραζε δωροδοκίες σε πολιτικούς της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού.

Η Μαρκέλα Τουράτι μετείχε επίσης στην δημοσιογραφική – ερευνητική ομάδα που έγινε γνωστή σε όλη την Λατινική Αμερική όταν επειδή έφτιαξε χάρτη με τις τοποθεσίες μυστικών ομαδικών τάφων και έκανε έρευνα για τις σφαγές μεταναστών και την εξαφάνιση των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα το 2014 – υπόθεση που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Συγγενείς των θυμάτων στην Αγιοτσινάπα και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν επίσης στόχοι των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Washington Post, The Guardian και Le Monde.

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, ανάμεσά τους ο Σεσίλιο Πινέδα τον Μάρτιο του 2017 στην πολιτεία Γκερέρο. Στο τηλέφωνό του ήταν επίσης εγκατεστημένο εν αγνοία του το Pegasus.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η NSO διαβεβαίωσε ότι το λογισμικό της έχει δημιουργηθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παιδεραστίας, του οργανωμένου εγκλήματος και ότι δεν ελέγχει πώς το χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις-πελάτες της.

Καμία δημοσίευση για προβολή