Σκάνδαλο στην Παγκόσμια Τράπεζα: Κατηγορείται ότι «πείραξε» στοιχεία υπέρ της Κίνας – Στο στόχαστρο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Σκάνδαλο συγκλονίζει την Παγκόσμια Τράπεζα, με τα «απόνερά» του να πλήττουν και το ΔΝΤ και να συνταράσσουν τους δύο παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς.

Πιέσεις υπέρ του Πεκίνου

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το δικηγορικό γραφείο WilmerHale κατόπιν αιτήματος της επιτροπής δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι ασκήθηκαν «άμεσες και έμμεσες πιέσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ (πιθανόν υπό τις οδηγίες του), σε εργαζόμενους του οργανισμού, προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης «Doing Business» για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάταξη της Κίνας.

«Αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας»

Σύμφωνα με την έκθεση της WilmerHale, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους ώστε «να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας, σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της. Αφού έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης «Doing Business 2018», δηλαδή κέρδισε επτά θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης.

Παρατυπίες και για άλλες χώρες

Οι εκθέσεις «Doing Business» αποτιμούσαν το επενδυτικό περιβάλλον κάθε χώρας, για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να ιδρυθούν νεοφυείς επιχειρήσεις ή πόσο ικανοποιητικές είναι οι υποδομές. Σημειώνεται ότι η WilmerHale διαπίστωσε παρατυπίες και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί η κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση «Doing Business 2020» (δημοσιοποιήθηκε το 2019), αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι υψηλόβαθμοι ή μη υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.

Γκεοργκίεβα: Διαφωνώ πλήρως

Μετά τις αποκαλύψεις, και ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα ακύρωσε τις εκθέσεις «Doing Business», σημειώνοντας ότι δηλώνοντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η έρευνα της WilmerHale εγείρουν «ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην στελεχών του δ.σ. του δ.σ., καθώς και τωρινών ή πρώην στελεχών της Τράπεζας», η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι «διαφωνώ θεμελιωδώς με τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση Doing Business του 2018», προσθέτοντας ότι συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να συζητήσει το ζήτημα.

Ενοχλημένο το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Ωστόσο, το ζήτημα δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εύκολα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι αναλύει τα «σοβαρά ευρήματα» όπως τα χαρακτήρισε. Σημειώνεται ότι η έκθεση του δικηγορικού γραφείου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση Doing Business 2018 φαίνεται να είναι προϊόν δύο διακριτών τύπων πίεσης που ασκήθηκαν από την ηγεσία της τράπεζας, προς στην ομάδα της Doing Business».

Καμία δημοσίευση για προβολή