Σκασιαρχείο από τον Τσακαλώτο στο Eurogroup που «διερευνά» τις προεκλογικές παροχές

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup περιμένουν τις εξηγήσεις της κυβέρνησης για τα πρόσφατα μέτρα που πήρε και για τα οποία παράγοντες των Βρυξελλών έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους. Ίσως γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να απουσιάσει…

Παρά το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τηρούν χαμηλούς τόνους όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος για το Ευρωκοινοβούλιο σε όλη την Ευρώπη, το Ελληνικό θέμα αναμένεται να «διερευνηθεί», έστω και στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων, δεδομένου ότι οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται το 2019 είναι αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το κλίμα έχουν φορτίσει και οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χθές δήλωσε ξεκάθαρα, ότι τα μέτρα έχουν εξαντλήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για το 2019.

Όπως είπε, «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος».

Ο κεντρικός τραπεζίτης αμφισβήτησε ότι υπάρχει έστω και ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος για το νέο πακέτο παροχών άνω του 1 δισ. που ψήφισε η κυβέρνηση, με συνέπεια να προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος επιμένει στην επάρκεια υπερπλεονασμάτων, αλλά και στο “μαξιλάρι” που εκτιμά ότι δημιουργείται και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις.

Πάντως, οι τελικές εκτιμήσεις για τις παροχές της κυβέρνησης και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις τους θα γίνουν «κατόπιν εορτής» των Ευρωεκλογών, στο Εuroworking Group της 3ης Ιουνίου, όταν θα είναι ξεκάθαρη και η θέση της Κομισιόν, στο πλαίσιο της  τρίτης έκθεσης της  Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]