Σκέφτεται να παραιτηθεί ο Μακρόν; Πληροφορίες από το Παρίσι για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

Σε αντίθεση με την πρώτη θητεία του, όπου απολάμβανε άνετη πλειοψηφία 35 εδρών στη βουλή, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα, μετά τα απογοητευτικά για τον ίδιο και το κόμμα του αποτελέσματα της κάλπης της περασμένης άνοιξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής συντηρητικής εφημερίδας Telegraph, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είναι πολύ προβληματισμένος από την έλλειψη πλειοψηφίας στη Βουλή, η οποία οδήγησε σε «ναυάγιο» τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και την ηλικία συνταξιοδότησης που προωθούσε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ελιζαμπέτ Μπορν. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μακρόν σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Το «σχέδιο»

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Γάλλο πρόεδρο. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναγκαστεί σε άβολη «συγκατοίκηση» με πρωθυπουργό της αντιπολίτευσης, όπως έγινε με τους Μιτεράν και Σιράκ, αλλά και Σιράκ και Ζοσπέν. Έτσι, ο Μακρόν στο πίσω μέρος του μυαλού του ίσως σχεδιάζει μια «ηρωική έξοδο», όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1969.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «σχέδιο» προβλέπει ότι η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Γαλλία, από τη μετανάστευση, μέχρι την οικονομία και την «πράσινη μετάβαση», ενώ ο ίδιος, μετά από πέντε χρόνια θα μπορεί να ξαναείναι υποψήφιος για το Ελιζέ, όπως προβλέπει το γαλλικό σύνταγμα. Άλλωστε, το 2028 (αν οι πρόωρες εκλογές γίνουν φέτος) ο Μακρόν θα είναι μόλις 51 ετών.

Διάψευση και ρίσκα

Ωστόσο, οι φήμες αυτές έχουν διαψευστεί από πηγές της γαλλικής προεδρίας, ενώ το «σχέδιο» αυτό – αν εν τέλει υπάρχει – έχει διάφορα κενά και ρίσκα: κατ’ αρχάς, η δυνατότητα νέας υποψηφιότητας του Μακρόν θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας και, κατά δεύτερον, προϋποθέτει ότι μετά από μια θητεία της Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, οι πολίτες θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν ξανά τον Μακρόν εν είδει… Μεσσία.

Εν τέλει, ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι επιλογές του Μακρόν είναι μάλλον περιορισμένες: είτε θα συνεχίσει να κυβερνά όπως μπορεί, δεδομένων των πολιτικών ισορροπιών στη γαλλική βουλή είτε θα επιλέξει να αποχωρήσει, ρισκάροντας, όμως, να μην μπορέσει να επιστρέψει στο Ελιζέ ή, ακόμα χειρότερα, να κατηγορηθεί ότι παρέδωσε τη χώρα στα χέρια της Λεπέν (με το εφιαλτικό για τον ίδιο σενάριο να περιγράφει μια επιτυχημένη προεδρία της εκπροσώπου της ακροδεξιάς). Δύσκολα τα πράγματα…

Καμία δημοσίευση για προβολή