Σκηνικό σύγκρουσης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο – Η επιστολή Ερντογάν στον ΟΗΕ, οι κινήσεις της Αθήνας και η επίσκεψη Λαβρόφ στη χώρα μας

σκηνικό σύγκρουσης

Η Τουρκία στήνει μεθοδικά σκηνικό σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο και η Αθήνα εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο, ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σκοινί, με σύνθετους παράγοντες, λεπτές “γραμμές” και έντονο παρασκήνιο.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες αν όχι καθοριστικές καθώς οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι έχει αποφασίσει να προκαλέσει εμπλοκή αλλά θέλοντας να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα.

Άλλωστε, προαναγγέλλει,  πλέον, επισήμως νέες προκλήσεις, όπως την αποστολή γεωτρύπανου στα νότια του Καστελλορίζου και ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κρήτης.

  • Κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που στο εσωτερικό της Ε.Ε το κλίμα είναι αρνητικό απέναντι στον Ερντογάν, όμως το προσφυγικό όσο και οι πολλαπλές οικονομικές σχέσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας με την Τουρκία δεν επιτρέπουν συνολική ρήξη, παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία δείχνουν να θεωρούν ότι η Τουρκία απειλεί την ασφάλεια της.

Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας

Xθες, η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα δια του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα Navtex που εξέδωσε ην έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν κράτος – παρίας που επιθυμεί την αύξηση της έντασης στην περιοχή” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε μία οργισμένη ανακοίνωση με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, καταδίκασε  την απαράδεκτη συμπεριφορά της γειτονικής χώρα, η οποία ουσιαστικά – όπως αναφέρει – απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και την καλεί να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω με διπλωματικό επίπεδο και έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Η νέα τουρκική Navtex

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η νέα Navtex αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε μάλιστα την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis για διάστημα δύο μηνών δείχνοντας έτσι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει με μπαράζ προκλήσεων μέχρι και το Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει μέσω της Συνόδου Κορυφής για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η επιστολή Ερντογάν σε ΟΗΕ και οι όροι που θέτει 

Την ίδiα ώρα, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, σε απάντηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά την έναρξη της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν, παραθέτει τους όρους  και τις προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδας.

Η Τουρκία επιχειρεί μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και επιμένει ότι η Ελλάδα οδήγησε σε ακύρωση των διερευνητικών με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν η Ελλάδα δεν αποκηρύξει τον «χάρτη της Σεβίλλης» (σ.σ. η Ελλάδα ποτέ δεν έχει επικαλεστεί τον χάρτη αυτό ο οποίος αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ μεταξύ αυτών και την Ελληνική με πλήρη επήρεια των Νησιών και βάση της μέσης γραμμής) και επίσης αν δεν αρθούν οι «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» που αφορούν τον εξοπλισμό των νησιών και την διαφοροποίηση του εναέριου χώρου από τα χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της τουρκικής επιστολής στο Δ.Δ. της Χάγης, καθώς δηλώνεται ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει και την επιλογή του Δικαστηρίου αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί διάλογος για να συμφωνηθεί ποιες διαφορές θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο.

Τί επιδιώκει η Άγκυρα 

Κοινή είναι η πεποίθηση διπλωματών αλλά και συμμάχων ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Η Ελλάδα αυξάνει τον βαθμό πίεσης για την υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων απέναντι στην Τουρκία ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές τόσο σε Βερολίνο όσο και σε Ουάσιγκτον.

Η επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας να σταματήσουν οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία ήταν μια κίνηση που δείχνει ότι και η δική μας ανοχή αρχίζει και εξαντλείται.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αλλά και μήνυμα στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου είναι η εν εξελίξει απόπειρα να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο φόντο των επιθετικών ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα όπου εκτός από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 5 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Ρώσος διπλωμάτης θα συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή