Σκηνικό ξέφρενης παροχολογίας στήνει η κυβέρνηση με 8 μέτρα για μισθούς – φορολογία

Σκηνικό ξέφρενης παροχολογίας – που θα πηγαίνει ασορτί με τη ρητορική της ακραίας πόλωσης – στήνει το Μαξίμου. Πέρα από την υπόσχεση σε όλους τους τόνους για την αναστολή εφαρμογής των ψηφισμένων μειώσεων στις συντάξεις το 2019, η κυβέρνηση ανοίγει μια ευρύτερη βεντάλια παροχών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση με ορίζοντα την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα επιδιώξει να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα προσφέροντας 8 μέτρα που αφορούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Αύξηση έως 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Το μέτρο αυτό έχει κλειδώσει με την ανοχή των δανειστών και αφορά αύξηση 5% στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, που παραμένει στα 586 ευρώ από το 2012. Για να επισπευστεί το μέτρο η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία η οποία θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές για τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων ώστε το ζήτημα να κλείσει ως το τέλος του έτους.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Το μέτρο κοστίζει 870 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριζόντια μείωση κατά 10% το 2019 μαζί με έναν οδικό χάρτη για νέα μείωση ως 20% το 2020. Εξετάζεται επίσης η πλήρης απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών που σήμερα δικαιούνται έκπτωση 50% (με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμους κ.λπ.). Αν η έκπτωση φτάσει το 100% το μέτρο θα κοστίζει 84,5 εκατ. ευρώ.

Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% στο 26%. Βασικός στόχος είναι η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 29% στο 26%.

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 20%-30%. Το μέτρο ξεκίνησε ως κίνητρο για να κλείσουν τα ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ, αλλά μετά τη λαίλαπα του ΕΦΚΑ και την κρίση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες διέκοψαν τις εργασίες τους, οπότε το μέτρο παρέμεινε πλέον σαν χαράτσι και μόνο.

Μείωση εισφορών. Εφόσον οι υπέρογκες εισφορές είναι ουσιαστικά φόροι για τους επαγγελματίες, η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει τη θηλιά που η ίδια επέβαλε στην πραγματική οικονομία. Το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 15%, αλλά το ΣτΕ έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να βάλει πλαφόν. Ετσι εξετάζονται μειώσεις για εισοδήματα από 30.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω που θα μπορούν να γίνονται σταδιακά.

Ωστόσο, η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων ταυτόχρονα από το 2019 είναι εξαιρετικά δύσκολή, ακόμη κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ. Το μείγμα θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο στον δεύτερο γύρο των επαφών με τους θεσμούς. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει μια δέσμευση που έμεινε στον αέρα και αφορά στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Αργύρης Παπαστάθης)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή