Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αποφασιστική κίνηση με 12 μίλια και δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη – Εκνευρισμός στην Τουρκία, δυσαρέσκεια για τη στάση της Γερμανίας στην Ελλάδα

Μήνυμα τα 12 μίλια

Ως μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν θεωρείται η σκλήρυνση της στάση της Ελλάδας στην αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές. Και αυτό, ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με κάθε τρόπο, επιχειρώντας να διευρύνει την ατζέντα αλλά και να χρεώσει στην Αθήνα τυχόν ναυάγιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα από του βήματος της Βουλής μήνυμαπρος πάσα κατεύθυνση με επίκεντρο την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές πολέμου και προετοιμάζεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια τόσο στην Κρήτη (σ.σ. και ανατολικά εκτός από νότια ξεκαθάρισε το πρωί) όσο και «οπουδήποτε και οποτεδήποτε το θέλει» – φωτογραφίζοντας το Αιγαίο.

  • Με την απόφασή της να δώσει το έναυσμα για την επέκταση ανατολικά της Κρήτης, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση διεμβολίζει τα όρια που χαράσσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ταυτοχρόνως, χθες προειδοποίησε την Τουρκία για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Οι δύο αυτές κινήσεις αιφνιδίασαν την Άγκυρα η οποία αντέδρασε έντονα δια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μήνυμα Δένδια 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Αιφνιδιασμός της Άγκυρας

Αντιδρώντας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε με περισσή θρασύτητα ότι «η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Λωζάννη και από άλλες συνθήκες. Η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, την άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να κάνει διάλογο με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Δυσαρέσκεια για τη στάση του Βερολίνου

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί αυξημένη εγρήγορση, αλλά και δυσαρέσκεια για τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δεν βρήκε λέξη να πει όταν κατά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος ομόλογός του Τσαβούσογλου εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας.

Το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο απέδωσε χθες ανάγλυφα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατά την ομιλία της στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, είπε χαρακτηριστικά :

Σφοδρή επίθεση Μπακογιάννη σε Μάας 

“O κ. Μάας θα πρέπει να μας εξηγήσει, αν χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ή την αντιλήφθηκε και έμεινε μουγγός; Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο, δηλαδή αν την κατάλαβε και έμεινε μουγγός έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε σε όλη Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή η θέση δεν μπορεί να είναι θέση ενός εταίρου εντός Ε.Ε.”.

“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν νοείται, χώρα εκτός ΕΕ να απειλεί χώρα εντός ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να μην απαντά”, πρόσθεσε η βουλευτής της ΝΔ.

Η τακτική του Βερολίνου

Εμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η αφωνία αυτή του Γερμανού ΥΠΕΞ είναι μία σαφής ένδειξη των προθέσεων του Βερολίνου έναντι των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θεωρητικά θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Μία πρόσθετη ένδειξη είναι ότι το θέμα των πιθανόν κυρώσεων στην Τουρκία, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί  στις 25 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που αρχίζουν και οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή