«Σκληρό παιχνίδι» από τον Ερντογάν: «Όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τι υποστηρίζει

Ταγίπ Ερντογάν

Σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της η Άγκυρα έναντι της προοπτικής ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όχι» στην ένταξη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αλγερίας.

«Δεν θα λέγαμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία»

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παγώνοντας Βρυξέλλες, Στοκχόλμη και Ελσίνκι, αλλά και προκαλώντας αναταραχή και προβληματισμό στους κόλπους της συμμαχίας, σε μια στιγμή που η ενότητα και η ομοθυμία αποτελούν κορυφαίο ζητούμενο για τα μέλη της, μπροστά στην ρωσική επιθετικότητα.

Διπλωματικός πυρετός

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα εξαρχής είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, λέγοντας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες αποτελούν «ξενώνες τρομοκρατών», εννοώντας Κούρδους που έχουν φύγει από την Τουρκία και έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες αυτές. Από την πλευρά τους, Φινλανδία και Σουηδία ανέφεραν ότι θα επιχειρήσουν με διπλωματικά μέσα να αντιστρέψουν την άποψη της Τουρκίας, καθώς επιδιώκουν πλέον να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατόν, κάτι που προϋποθέτει τη θετική στάση όλων των χωρών-μελών της συμμαχίας.

Αναβαθμισμένος ρόλος

Πλέον, μένει να φανεί αν όντως ο Τουρκος πρόεδρος θα επιμείνει στη θέση του ή αν υπάρχουν αλλότριες επιδιώξεις, όπως, για παράδειγμα, η διασφάλιση ανταλλαγμάτων από τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ, ώστε να πει το «ναι». Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Άγκυρα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και επιδιώκει να παίξει ρόλο «ειρηνοποιού» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με τις «ευλογίες», πρέπει να σημειωθεί, και της Δύσης.

Στο «πλάνο» και η Ελλάδα

Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν για άλλη μια φορά έβαλε στο «πλάνο» την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «λάθος» των παρελθόντων ηγεσιών της χώρας, αυτή τη φορά, την θετική τους ψήφο για την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Καμία δημοσίευση για προβολή