Σκληρό παρασκήνιο στην Ευρώπη για την Τουρκία: Γερμανία και Πολωνία μπλοκάρουν τις κυρώσεις – Ποιά σενάρια προωθεί το Βερολίνο

Τουρκία Γερμανία

Με την Γερμανία να «φρενάρει» ξανά τις προσδοκίες για άμεσες κυρώσεις προς την Τουρκία, και μαζί με την Πολωνία να ηγούνται του «τείχους προστασίας» του Ερντογάν, κορυφώνεται το σκληρό παρασκήνιο στην Ευρώπη εν όψει της συνόδου κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου.

Το Βερολίνο φέρεται να πιέζει για να μπει στο τραπέζι της συνόδου η διέξοδος της «έσχατης προειδοποίησης» προς την Αγκυρα, ενώ υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το καθοριστικό στοιχείο στην σύνοδο θα είναι η τελική αντίσταση της Γερμανίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν ότι στην σύνοδο «θα ληφθούν αποφάσεις για την Τουρκία μεν αλλά «δεν έχει αποφασιστεί η έκτασή τους».

Χρονοδιάγραμμα “έσχατης προειδοποίησης” επιδιώκει το Βερολίνο

Το Πρακτορείο επισημαίνει ότι οι εταίροι παραμένουν διχασμένοι για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ άλλες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Γερμανία προωθεί σενάριο «χρονοδιαγράμματος κυρώσεων» – δηλαδή, να δοθεί μια πίστωση χρόνου, και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει θετικά δείγματα γραφής να επιβληθούν στην συνέχεια κυρώσεις.

«Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», δήλωσε ευρωπαίος υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες ηγούνται του «μετώπου» στήριξης της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι  «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όσο δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας». Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στο AFP οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Μισέλ δεν είπε τη λέξη κυρώσεις, διότι κράτη- μέλη, με πρώτη την Γερμανία, έχουν καταστήσει σαφές ότι αντιτίθενται σ’ αυτές.

Καγκελαρία: Αναρμόδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν και η στάση του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος… πέταξε την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενο απόφασης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία, λέγοντας όμως ότι «αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν τη Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η κ. Άντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή