Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες – Οι ηγέτες διαπραγματεύονται σε γκρουπ για να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλούν οι “4 του Βορρά”

Έντονες ζυμώσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο θέμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης και του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο ζήτημα το ξεπέρασμα του βέτο που ασκεί το μπλοκ των χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία) στην πρόταση της Κομισιόν που υποστηρίζουν σθεναρά η Γερμανία και η Γαλλία.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για αργότερα είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Οι συνομιλίες γίνονται κατά ομάδες και οι ηγέτες βρίσκονται υπό πίεση για να καταλήξουν σε συμφωνία, ωστόσο εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν λύση σε ορισμένα σημαντικά σημεία διαφωνίας, μεταξύ των οποίων ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη χρημάτων από το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  • Όπως μεταδίδει το Politico, πάντως, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα επίσημη πρόταση – που θα αποτελέσει και το λεγόμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και που αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια των ηγετών χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσουν οι «σκληροί τέσσερις» στα περισσότερα σημεία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποίησε ήδη κατά τη διάρκεια του πρωινού συνομιλίες επί ορισμένων νέων προτάσεων, οι οποίες έγιναν μεν δεκτές, πλην όμως από τους ηγέτες της ΕΕ που είναι ήδη οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι και υποστηρικτές του για την επίτευξη συμφωνίας: τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως έγινε σαφές από τις δυο πρώτες ημέρες των συνομιλιών ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που είναι και ο αρχηγός του εν λόγω μπλοκ ο ηγέτης του λιγοστού μπλοκ και ένας από τους πιο έμπειρους διαπραγματευτές στην αίθουσα, στοιχηματίζει αρκετά σθεναρά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταρρεύσουν για τους αριθμούς, δηλαδή το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων στο ταμείο ανάκτησης.

  • Οι «φειδωλοί» πιέζουν να το μειώσουν γύρω στα 155 δισ. ευρώ, για ένα συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) μικρότερο των 400 δισ. ευρώ, που συζητείται αυτή τη στιγμή, το οποίο συνιστά ήδη μια μείωση από τα αρχικά 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κόντε: “Είμαστε δυό αντιμαχόμενες ομάδες: οι πολλοί και οι λίγοι”

Όπως έγραψε στο Twitter ο Κόντε υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις: «Η τεράστια πλειοψηφία των χωρών που υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και λίγες ΄χώρες που αποκαλούνται “φειδωλές”».

  • Νωρίτερα, οι ηγέτες της ομάδας των «φειδωλών» (Frugal Four) πραγματοποίησαν συνάντηση στο κτίριο του Συμβουλίου. Η Φινλανδία συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, αλλά επιμένει ότι δεν έχει προσχωρήσει επίσημα.

Μετά τη συνάντηση ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς είπε σε δημοσιογράφους ότι υποστήριξε τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρουτε, πιέζοντας για μια αποτελεσματική ρήτρα στη συμφωνία αναφορικά με τη σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου

«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κακούς συμβιβασμούς εδώ», δήλωσε ο Κουρτς. «Εμείς ως φειδωλές χώρες συμφωνήσαμε ότι θα εμμείνουμε στο σημείο αυτό και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε κάτω από ένα ορισμένο όριο», συμπλήρωσε.

  • Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι η ολλανδική αποστολή έκλεισε άλλη μια διανυκτέρευση στις Βρυξέλλες – δίνοντας βάση σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανή παράταση της διαπραγμάτευσης αύριο

 

Καμία δημοσίευση για προβολή