Σκληρό «πόκερ» ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-16, με φόντο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μαχητικό αερσοκάφος

Για άλλη μια φορά, Ουάσινγκτον και Άγκυρα ετοιμάζονται για «μπρα-ντε-φερ» σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στην ομαλή επίλυση του ζητήματος.

Έτσι, ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με στόχο να επιλυθεί το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών, σημείωσε ότι οι προσπάθειες να συνδεθεί το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ με την επικύρωση των πρωτοκόλλων για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», προσθέτοντας ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη θα ενταχθούν στη συμμαχία «μόλις εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Το μήνυμα των ΗΠΑ

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι η ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο, η Τουρκία αρνείται να πει το «ΟΚ» στη Σουηδία.

Για «αδικία» γκρινιάζει η Άγκυρα

Ο Καλίν, στη διάρκεια ομιλίας του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ – Τουρκίας, υποστήριξε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον πρέπει να έχουν μία ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής. «Τώρα δεχόμαστε και πάλι αυστηρή κριτική από ορισμένους φίλους μας εδώ, ειδικά στην Ουάσιγκτον, και ξέρω ότι αυτό είναι το αίσθημα και μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου», τόνισε ο Καλίν.

Το μπλόκο του Κογκρέσου

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η πώληση δεν πρόκειται να συμβεί όσο η Τουρκία απειλεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και παραβιάζει τον εναέριο χώρο της, αλλά και επιδίδεται σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει συγκροτηθεί ομάδα βουλευτών που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όσο η Άγκυρα δεν ανοίγει το δρόμο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πολιτικό παράδοξο

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα πολιτικό παράδοξο στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για πώληση 40 νέων F-16, και 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων αεροσκαφών, ωστόσο το Κογκρέσο μπλοκάρει τη συγκεκριμένη πώληση ζητώντας εγγυήσεις για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και ως μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τουρκίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πάνε από το κακό στο χειρότερο, κυρίως λόγω της προσέγγισης της Άγκυρας με τη Μόσχα, αλλά και της τουρκικής εισβολής σε κουρδικά εδάφη στη βορειοανατολική Συρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή