«Σκληρό πόκερ» με τους ελληνικούς τίτλους – Γιατί οι ξένοι «ερωτεύτηκαν» ξαφνικά τα ελληνικά ομόλογα;

Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για τις αγορές. Προσοχή στο

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης, όλο και περισσότεροι τοποθετούν τα χρήματά τους σε ελληνικά ομόλογα (Δημοσίου και εταιρικά), με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και Κράτος, να λαμβάνουν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, με σχετικά καλά επιτόκια. Όμως αυτή η «επιτυχία» είναι δανεική και ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στην ύφεση υπαρκτός.

Τα χρήματα που λαμβάνει το Κράτος ή μια επιχείρηση από τις αγορές, είναι δανεικά. Θεωρητικά, μετά το δανεισμό, αξιοποιούνται με τέτοιο τρόπο, που να παράξουν μεγαλύτερη αξία από την απόδοση των ομολόγων. Στο τέλος και οι επενδυτές βγάζουν κέρδος και ο δανειολήπτης έχει πετύχει τον στόχο του. Αυτός, μπορεί να είναι μία σημαντική επένδυση, που μέσω των πολλαπλασιαστών της Οικονομίας, θα αποφέρει στο Δημόσιο πολλαπλά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές αυτό δεν γίνεται. Δανείζεσαι, δεν πετυχαίνεις και χρειάζεται να δανειστείς ξανά, για να πληρώσεις τα προηγούμενα χρέη. Μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο χρεών και σε κάθε κύκλο βυθίζεσαι περισσότερο…

Κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερος για την Ελλάδα, που ήδη το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης έχει ξεπεράσει τα 358,9 δις ευρώ σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ (31-12-2018). Αυτό σημαίνει ότι αν αντιστραφεί το κλίμα, η επιστροφή στην ανάγκη των θεσμών θα είναι γρήγορη.

Το ΔΝΤ έχει στείλει τις προειδοποιήσεις του στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που βγήκε μαζί με την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του. Εκεί το χαρακτηρίζει διαχειρίσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά εξαιρετικά ευάλωτο σε αστάθμητους παράγοντες. Μπορεί τώρα η Ουάσινγκτον, να περιμένει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, αλλά στα μέσα Μαρτίου, έγραφε ότι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία των επιτοκίων, της ανάπτυξης ή των δημοσιονομικών επιδόσεων τότε το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι και πάνω από το 200% του ΑΕΠ ακόμη και μετά το 2024!

Όμως, το κλίμα παραμένει καλό και… προεκλογικό. Οι αγορές θέλουν να δανείσουν και η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν ευκαιρία. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006, σπάζοντας ρεκόρ των 13 τελευταίων ετών.

[more]

Η απόδοση των 10ετών υποχώρησε κάτω από το 3,47% το μεσημέρι της Δευτέρας, κάτω από το 3,5% που ήταν το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2006. Μέχρι το βράδυ, είχε επιστρέψει ξανά στο 3,5%.  Παρόμοια ήταν η εικόνα και του 5ετούς που έπεσε κάτω του 2,3%, στο 2,293 καταγράφοντας και αυτό, νέο ιστορικό χαμηλό.

Αυτά βλέπει το οικονομικό επιτελείο και σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ ετοιμάζουν νέα έκδοση, ώστε να δανειστούν ακόμα περισσότερα από τους ξένους επενδυτές. Τα χρήματα που θα αντληθούν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 συνόλους 3,8 δις ευρώ που έχουν εξαιρετικά  υψηλό επιτόκιο της τάξης του 5,13%.Η συμφωνία αναμένεται να γίνει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά την Παρασκευή 12 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Εκτιμάται ότι η νέα έκδοση θα γίνει το συντομότερο, καθώς ο Απρίλιος θεωρείται η καλύτερη στιγμή για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συγκυρίες. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος, που δεδομένου του κλίματος, αναμένονται θετικές. Μέσα στον μήνα αναμένονται αρκετές εξελίξεις που ενδεχομένως να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικούς τους ελληνικούς τίτλους.

Την Τρίτη 23 Απριλίου ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 που αναμένεται να δείξουν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9%. Την παρασκευή που ακολουθεί 26 Απριλίου, αναμένεται αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ- από Β), από τον οίκο Standard & Poor’s.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή