“Δεν θα κάναμε καμία συμφωνία εάν…” – Το κλίμα στα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα

Ο Guardian μεταφέρει το κλίμα από τα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, η διατύπωση του ερωτήματος: “Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποδέχεστε την συμφωνία “Μακεδονίας και Ελλάδας” για την αλλαγή του ονόματος;, πυροδότησε τις αντιδράσεις επικριτών της κυβέρνησης Ζάεφ, που θεωρούν ότι χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα αντιτείνει, ωστόσο, ότι δεν γινόταν αλλιώς: «Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι», λέει. «Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

O Guardian επίσης αναφέρει ότι λίγοι στα Σκόπια εμφανίζονται θετικοί για την αλλαγή του ονόματος, αλλά πολλοί την αποδέχονται απρόθυμα ως αναγκαίο κακό:«Είμαστε μια απομονωμένη, μικρή, φτωχή χώρα. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Δεν είναι δίκαιο, αλλά το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι είναι καλό για όλους. Αν υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το λαό, ας την αξιοποιήσουμε», είπε κάτοικος της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Στο άρθρο γίνεται λόγος και στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την ολόθερμη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».

Υπενθυμίζει δε ότι την κόντρα Σκοπίων-Αθήνας επέτειναν τα σχέδια της προηγούμενης, εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι που γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα, στήλες και συντριβάνια και το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου κι υπογραμμίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη από περίπου 10 βουλευτές του VMRO για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή και να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος, καθώς το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

«Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι μια ψήφος υπέρ του ΝΑΙ, ακόμη κι αν η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπεράσει το όριο του 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρη, θα συνιστά εντολή για αλλαγή», γράφει ο ανταποκριτής Σον Γουόκερ.

Τέλος κάνει λόγο για τον υπαρχηγό του VMRO Αλεξάνταρ Νικολόσκι, που πνέει μένεα κατά της κυβέρνησης Ζάεφ: «Θα είχαν πετύχει καλύτερη συμφωνία αν άφηναν τους Έλληνες να τη συντάξουν μόνοι τους, γιατί πιθανώς οι Έλληνες θα ντρέπονταν λίγο να τα πάρουν όλα».

Περισσότερα άρθρα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή