Σκύλοι στη μάχη κατά του κοροναϊού. Αναγνωρίζουν τον ιό από τη μυρωδιά, με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα τεστ

σκύλοι κοροναϊός

Την ώρα που παγκοσμίως οι επιστήμονες δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και εκατοντάδες εταιρείες κολοσσοί έχουν μπει στον αγώνα των εμβολίων και των τεστ, το Ελσίνκι, πρωτοπορεί.

Από χθες, ξεκίνησαν βάρδιες στο αεροδρόμιο της πόλης, οι πρώτοι τέσσερις σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί ώστε να αναγνωρίζουν την οσμή του κοροναϊού.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιον βιολογικό δείκτη της λοίμωξης αναγνωρίζουν τα σκυλιά (π.χ. τον ιό, ή μέρος αυτού, ή τις μεταβολικές αντιδράσεις που προκαλεί στον οργανισμό) έχουν διαπιστώσει όμως ότι τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα από τα συνηθισμένα τεστ.

«Η διαφορά είναι τεράστια, ένα σκυλί χρειάζεται μόλις 10 ώς 100 μόρια για να ανιχνεύσει τον ιό, ενώ τα τεστ χρειάζονται 18 εκατομμύρια μόρια», αναφέρει η ανακοίνωση του αεροδρομίου, βασιζόμενη στα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν πριν από λίγους μήνες στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Για κάποια από τα πιο ικανά σκυλιά, όπως ο Κέσι, που είχε βρεθεί ως κουτάβι στην άκρη ενός δρόμου στη Μάλαγα της Ισπανίας πριν μεταφερθεί στη Φινλανδία, η εκμάθηση ήταν παιχνιδάκι. Το σκυλί, που έχει εργαστεί στην ανίχνευση καρκίνων, χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά για να μάθει να αναγνωρίζει τον κοροναϊό.

Πώς γίνεται η αναγνώριση κρούσματος από τους σκύλους

Για όσους προσγειώνονται τις επόμενες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το τεστ θα είναι προαιρετικό και θα γίνεται χωρίς να απαιτείται επαφή με τα σκυλιά.

Οποιος επιθυμεί, σκουπίζει το πίσω μέρος του λαιμού του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα βάζο και ένα λεπτό μετά, ο σκύλος έχει βγάλει την ετυμηγορία του.

Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επισκέπτες σε όλες τις πύλες εισόδου της Φινλανδίας θα απαιτηθούν 700 σκυλιά, ενώ αν το μέτρο επεκταθεί σε συναυλίες, γήπεδα κ.τ.λ. θα απαιτηθούν 1.000 σκυλιά.

Οπως επισημαίνει η οργάνωση Wise Nose, που έχει εκπαιδεύσει τους τέσσερις σκύλους (καθένας διαφορετικής ράτσας), το εμπόδιο δεν είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων σκύλων αλλά η εξεύρεση κονδυλίων για τους χειριστές τους.

Πρόγραμμα ανίχνευσης κοροναϊού με τη βοήθεια σκύλων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή