«Sofagate»: Πώς η συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι της φον ντερ Λάιεν προσέβαλε την Ευρώπη και το δίδαγμα για τις ΗΠΑ

Με πολύ σκληρό τρόπο σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ την απαράδεκτη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνάντηση, ομού μετά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα την περασμένη Τρίτη.

Το τι έγινε είναι ήδη γνωστό. Οι αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του Ερντογάν, επίσης, με τον Μάριο Ντράγκι να σηκώνει τους τόνους πολύ, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο ως «δικτάτορα». Ωστόσο, η αντίδραση του Σαρλ Μισέλ ήταν τουλάχιστον θλιβερή: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί να στηρίξει την συνάδελφό του και πρόεδρο της Κομισιόν, ουσιαστικά δικαιολόγησε τον Ερντογάν, μιλώντας για πρωτόκολλο και άλλες λεπτομέρειες και ξεπερνώντας το πολιτικό και ηθικό ζήτημα που η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου εγείρει.

Το μήνυμα Ερντογάν και η θλιβερή στάση Μισέλ

Όπως τονίζει, δε, η Washington Examiner, η Τουρκία προσέχει ιδιαίτερα το πρωτόκολλο, αλλά και το χρησιμοποιεί ως όπλο όταν θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η στάση του Ερντογάν προς την φον ντερ Λάιεν ήταν ένα μήνυμα, που ήλθε μερικές μέρες μόλις μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Το μήνυμα ήταν σαφές: η Τουρκία δεν υποχωρεί σε αυτά που θέλει να κάνει ακόμα και μπροστά σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ωστόσο, η στάση του Μισέλ ήταν ακόμα χειρότερη: αντί να αποχωρήσει από τη συνάντηση εκείνη τη στιγμή, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να ανεχθεί τα παιχνίδια του Ερντογάν (τα οποία γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και συσπείρωση του πιο ακραίου κομματιού των ψηφοφόρων του), ουσιαστικά ακύρωσε την ρητορική της Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Το μάθημα για την Αμερική

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η άθλια εικόνα της Τρίτης μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τις ΗΠΑ. Η διπλωματία, στην οποία ο Μπάιντεν δηλώνει ότι θέλει να στηριχθεί, δεν σημαίνει μόνο λόγια και συζητήσεις, αλλά και αποχώρηση από το τραπέζι όταν πρέπει, προκειμένου η άλλη πλευρά να αποφασίσει να κάνει κανονικό, ειλικρινή διάλογο. Ήδη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι προσπάθειες για διάλογο με την Κίνα και το Ιράν κατέληξαν σε φιάσκο, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να κάνει πίσω.

Οπότε, σημειώνει ο αρθρογράφος, αν οι ΗΠΑ θέλουν να πετύχουν, θα πρέπει να είναι έτοιμες και για διάλογο, αλλά και για αποχώρηση από αυτόν. Ειδάλλως, θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με τον Μισέλ, ο οποίος καθισμένος στην πολυθρόνα δίπλα στον Ερντογάν, έβλεπε χωρίς να βοηθά τη συνάδελφό του να προσπαθεί αμήχανη να καταλάβει τι συμβαίνει και να καταπίνει την προσβολή απέναντί της, ως γυναίκας, ως πολιτικού και ως εκπροσώπου της ισχυρότερης ένωσης κρατών στον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή