«Σοκ και δέος» από την Τουρκία: Πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

Έντονη ανησυχία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και -προφανώς- στην Αθήνα προκαλεί η αποκάλυψη του Bloomberg ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, γεγονός που αν αποδειχθεί αληθινό προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πυραυλική δοκιμή

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Τουρκία πραγματοποίησε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, τουρκικής κατασκευής, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Τρίτη, σύμφωνα με δύο καλά ενημερωμένες πηγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε ειδική κινητή πλατφόρμα για τη δοκιμή, από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι Ριζούντα, περί τις 07:00 το πρωί.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο πύραυλος διήνυσε απόσταση 561 χιλιομέτρων και κατέπεσε στα ανοικτά της Σινώπης. Η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μυστικού εγχειρήματος, που ονομάζεται Tayfun και αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, αν και οι αρμόδιοι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων, αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δοκιμή.

Και αντιαεροπορικά συστήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη προμηθευτεί συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 -μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να παραλάβει και δεύτερη συστοιχία. Μάλιστα, η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση ΝΑΤΟ και, κυρίως, ΗΠΑ, οι οποίες απέβαλλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 και, παράλληλα, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, επέβαλλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει και το economico.gr, η Τουρκία επιχειρεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, με την προοπτική στο μέλλον να αναπτύξει και σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο, «πακεταρισμένο» με τα άλλα δύο, θα μπορεί να παράσχει ισχυρή αεράμυνα στη χώρα, αλλά και να της επιτρέψει να απεξαρτηθεί, τόσο από το ρωσικό S-400 όσο και από το αμερικανικό Patriot, το οποίο είχε αποτελέσει διακαή πόθο της Άγκυρας, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή