Σοκ και δέος από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Aυξήθηκαν 200% το τελευταίο πεντάμηνο

“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τα  πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια με την νεκρή γυναίκα από το Αφγανιστάν, αλλά και την διαρκώς αυξανόμενη ροή των μεταναστών-προσφύγων, που επιβεβαιώνουν τους φόβους της Αθήνας για έξαρση του προβλήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες .

Παρ ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να μην έχει διάθεση, ακόμη τουλάχιστον, να τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρώπη, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή το σχέδιό της  για την αποσυμφόρηση της Μόριας. Όσοι όμως πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από το «κολαστήριο» όπως έχει χαρακτηριστεί ακόμη περισσότεροι καταφθάνουν καθημερινά στη Μυτιλήνη προκαλώντας πραγματική  ασφυξία στο νησί. Κι όχι μόνο εκεί αφού και στα άλλα νησιά παρατηρούνται καθημερινά αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.

Τις δραματικές διαστάσεις του προβλήματος ανέδειξε ανάγλυφα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής, παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά 200% το τελευταίο πεντάμηνο!.

Ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 – 2017 ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%.

Οι 4 λόγοι που αυξάνονται οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές

Ο αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους:

– Στην  επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,η οποία  έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση.

«Στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες, αποφασίστηκε μια πολιτική – σκούπας κυρίως μετά την διεξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους. Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-σκούπα που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες.

Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά», εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

– Στην κατάσταση που επικρατεί στην Συρία και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ.

– Στη σύγκρουση της Δύσης με το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθείς αφγανικοί πληθυσμοί. Το Ιράν βρίσκεται σε μια ένταση αυτή στιγμή, με τη Δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία.

– Στην ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ. Είναι ενδεικτό ότι από τις 15 Ιουλίου 2019 όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απεφάσισε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε μια σειρά δηλώσεων για άνοιγμα των συνόρων τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή