Σοκ και δέος για την Τουρκία από Société Générale: Έρχεται νέα κρίση της λίρας, καλεί τους επενδυτές να φύγουν από τη χώρα

Τουρκική λίρα

Το… panic button για την Τουρκία φαίνεται ότι πάτησε η γαλλική τράπεζα Société Générale, μετά τα νέα καμώματα του Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε εν μία νυκτί τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Εν μέσω κάθετης πτώσης της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου, αναλυτής της Société Générale σημειώνει ότι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) μόλιες τέσσερις μήνες μετά το διορισμό του, οδηγεί τη χώρα σε «σημείο χωρίς επιστροφή», εκτιμώντας ότι η λίρα είναι πιθανό να υποστεί νέα μεγάλη πτώση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα νομισματική κρίση.

Έρχεται νέα κρίση

Ο Γάλλος αναλυτής τονίζει ότι «χωρίς να υπάρχουν πολλά ακόμη συναλλαγματικά αποθέματα για να υπερασπιστεί τη λίρα και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμώμενες εκρροές κεφαλαίων από ξένους και εγχώριος επενδυτές, ενδεχομένως είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει μία ακόμη νομισματική κρίση στους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους επενδυτές γράφει χωρίς περιστροφές ότι «συνιστούμε να αποχωρήσετε από οποιεσδήποτε long θέσεις στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. Το short trade που είχαμε στην ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας χτύπησε stop loss και κλείσαμε εντελώς τις θέσεις μας».

Νέα στροφή στη νομισματική πολιτική

Στην ουσία, ο αναλυτής της Société Générale περιγράφει αυτό που υποψιάζονται όλοι μετά την «καρατόμηση» του Νατσί Αγκμπάλ, ότι, δηλάδή, ο Ερντογάν επιδιώκει νέα στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική της χώρας, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία ο Αγκμπάλ είχε αυξήσει, ώστε να περιορίσει τις πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνταν στην οικονομία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβίογλου, τον οποίο διόρισε ο Ερντογάν, έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει η Société Générale. Είναι πρώην νομοθέτης του AKP και καθηγητής τραπεζικής που υποστηρίζει την άποψη του Προέδρου σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και υποστήριξε την πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ για εκτεταμένη χρήση των τουρκικών αποθεματικών συναλλάγματος για την υπεράσπιση του νομίσματος.

«Κόλαση» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Τις δραματικές ώρες που βιώνει η οικονομία της Τουρκίας «αποτύπωσε» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την καθίζηση της τουρκικής λίρας στις χρηματαγορές. Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Καμία δημοσίευση για προβολή