Σοκ και δέος στη Γερμανία: Οι τιμές παραγωγού ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 1949, στα ύψη και ο πληθωρισμός

Την κατάσταση που επικρατεί στη γερμανική οικονομία λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων αποτύπωσαν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το κόστος παραγωγής που πλέον διαμορφώνεται στη χώρα.

«Ασύλληπτο άλμα στις τιμές»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο, που ανακοίνωσε η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 45,8% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1949, όταν άρχισε η συλλογή στατιστικών στοιχείων. Η ίδια τάση είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, με τις τιμές παραγωγού να εμφανίζουν αύξηση κατά 37,2% σε ετήσια βάση. Ήδη από τον Μάιο ο δείκτης παρουσίαζε αύξηση άνω του 30%. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αύξηση του Αυγούστου διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ανέμεναν ελαφρά υποχώρηση από το 37,2% στο 37,1% για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

«Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει με τις τιμές», δηλώνει στο Reuters ο Γιενς Όλιβερ Νίκλας, αναλυτής της κρατικής τράπεζας (Landesbank) του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται στα χρονικά, τόσο σε ετήσια βάση, όσο και σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα». Κύρια αιτία είναι βέβαια η εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Στο συγκεκριμένο κομμάτι οι τιμές παραγωγού καταγράφουν αύξηση κατά 139% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Η τιμή του πετρελαίου έχει υπερτριπλασιαστεί. Όσο για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνεται κατά 278,3%.

«Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει»

«Οι τιμές της ενέργειας πάντα επέφεραν αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, αλλά αυτή τη φορά βλέπουμε ότι αυτό ισχύει και για το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι μόνο για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο», επισημαίνει ο Γιενς Όλιβερ Νίκλας. Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν μόνο ένα μέρος των αυξήσεων αυτών στους πελάτες τους, αλλά ακόμη και αυτό θα είναι αρκετό, για να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει». Οι τιμές παραγωγού θεωρούνται σημαντική ένδειξη για την μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού. Εάν δεν συμπεριλαμβάνονταν οι τιμές της ενέργειας, η αύξηση θα περιοριζόταν στο 14%.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές και στα λιπάσματα (+109% σε ετήσια βάση), επιβαρύνοντας το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν αύξηση 22,3%. «Η σημαντική αύξηση στις τιμές της ενέργειας δείχνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι αναμένονται νέες τιμές-ρεκόρ του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Ραλφ Σολβέν, αναλυτής της τράπεζας Commerzbank.

Κιλοβατώρα πάνω από τα 500 ευρώ

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt δημοσιεύει έρευνα της εταιρείας συμβούλων Prognos, σύμφωνα με την οποία, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η τιμή της κιλοβατώρας στη Γερμανία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 ευρώ μέσα στο 2023.Με βάση τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κυμαίνεται στο 7,9%, σε ετήσια βάση. Από τις αρχές του φθινοπώρου καταργούνται ευεργετικά μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και το συμβολικό «εισιτήριο των εννέα ευρώ» για τις δημόσιες συγκοινωνίες, γι’ αυτό οι ειδικοί αναμένουν νέο άλμα του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.

«Στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να οδηγηθεί σε διψήφια νούμερα», προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Dynata, το 67% των Γερμανών αναφέρει ότι από τις αρχές του 2022 έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει τις δαπάνες του, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ το 69% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή