Σοκ και δέος στις ΗΠΑ: Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στα τάρταρα η δημοτικότητα Μπάιντεν

Ρεκόρ 40ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος -όπως και στην Ευρώπη- τρέχει ανεξέλεγκτος και σαρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα.

Πίσω στο… 1981

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 9,1%, έναντι 8,6% τον Μάιο και 8,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τέτοιο ποσοστό έχει να εμφανιστεί από το Δεκέμβριο του 1981, ενώ το κύμα ανατιμήσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ήδη υπάρχουν σενάρια για ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι το δολαριο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, ανακτώντας την κυριαρχία του ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα.

Τα καύσιμα, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία, αυξήθηκαν κατά 11,2% τον Ιούνιο και κατά 60% σε επίπεδο δεδεκαμήνου. Παράλληλα, το κόστος του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 1,7% τον Ιούνιο και συνολικά σε επίπεδο δωδεκαμήνου στο 13,7%. Μείωση εμφανίστηκε στα αεροπορικά εισιτήρια, οι τιμές των οποίων υποχώρησαν κατά 1,8% τον Ιούνιο, ωστόσο σε επίπεδο έτους αυξήθηκαν κατά 34,1%. Οριακή υποχώρηση 0,4% κατέγραψαν κρέας, πουλερικά, ψάρια και αβγά για τον μήνα Ιούνιο, ωστόσο σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,7%,

Κίνδυνος ύφεσης

Πέραν των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, που αυξήθηκε κατά 41,6%, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, αρκετά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών (5,5%). Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 1,3% και ο δομικός πληθωρισμός στο 0,7%. Οι ειδικοί περίμεναν άνοδο στο 1,1% και στο 0,5%, αντίστοιχα. Τα στοιχεία ασκούν περαιτέρω πίεση στην Fed, που καλείται να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1,5%. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, φθάνοντας στο 2,25%. Τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Έτσι, οι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις διεθνείς αγορές.

Καταρρέει το προφίλ του Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, η δημοφιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στα τάρταρα, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times» και του Siena College, το 64% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν άλλον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024 και όχι τον Μπάιντεν, ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 94% στην ηλικιακή ομάδα κάτων των 30. Η εφημερίδα περιέγραψε την κατάσταση ως μια «αιμορραγούσα υποστήριξη» προς τον πρόεδρο και για μια «γενικευμένη αίσθηση απαισιοδοξίας».

Μόνο το 33% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει το κυβερνητικό του έργο. Πάνω από το 75% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα «οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση», μια άποψη την οποία φαίνονται να συμμερίζονται ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων, σε κάθε γεωγραφική περιοχή και σε κάθε ηλικιακή και φυλετική ομάδα. Μόνο θετικό στοιχεία είναι ότι ο Μπάιντεν θα νικούσε και πάλι τον Ντόναλντ Τραμπ σε υποθετική αναμέτρηση το 2024, αλλά με μικρή διαφορά (44% έναντι 41%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή