Σοκ και δέος για 1,2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πιθανή η εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού έως 50% έως έξι μήνες

Τεράστια ανησυχία επικρατεί μεταξύ των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.,  καθώς οι δραματικές και διαρκώς διευρυνόμενες συνέπειες της πανδημίας θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή και τα οικογενειακά τους εισοδήματα.

Η ανησυχία έγινε ακόμα μεγαλύτερη χθες με την γνωστοποίηση του περιεχομένου της ΠΝΠ που, ενώ διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, δίνει τη  δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση (και εντάσσονται στους ΚΑΔ) να απασχολούν τους εργαζόμενους “κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα”. Η διάταξη παραπέμπει ευθέως σε προσωρινή μείωση του μισθού των εργαζομένων κατα 50%.

  • Πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα (Τετάρτη) το CNN Greece, αναφέρουν ότι Μέχρι τον Ιούνιο και όχι μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως προβλεπόταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ης Μαρτίου θα μπορούν οι εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους πλήττονται από τον κοροναϊό να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία.

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Συγκεκριμένα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στο άρθρο 9 που αφορά τη «λειτουργία επιχειρήσεων, με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
  • Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
  • Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».

Όπως αναφέρει το άρθρο 9, η χρονική διάρκεια της μείωσης του μισθού «δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη της παρούσας».

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ( Σκάι ).

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των απολύσεων, που είναι για ένα μήνα, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για την επέκταση του μέτρου, λέγοντας πως «πάμε σιγά – σιγά. Δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας».

Τα παραπάνω μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις μισθών κατά 50% με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αφορούν 1.200.000 μισθωτούς που εργάζονται σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και εντάσσονται στη λίστα των κλάδων (ΚΑΔ) που πλήττονται από την κρίση.

Σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα» δήλωσε  η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου.

Η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε  ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

.

Καμία δημοσίευση για προβολή