Σοκ στη Γαλλία: Έφοδος της αστυνομίας σε πέντε τράπεζες, εκτεταμένη έρευνα για φοροδιαφυγή και απάτες

Ο Μάρτιος δεν είναι καλός μήνας για τον τραπεζικό/χρηματοπιστωτικό τομέα. Μετά τις αναταράξεις στις ΗΠΑ και την κατάρρευση του κολοσσού της Credit Suisse στην Ελβετία, τώρα πέντε κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα στη Γαλλία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων έχουν τεθεί πέντε τράπεζες της Γαλλίας, οι οποίες ερευνώνται για υπόθεση φορολογικής απάτης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης τουλάχιστον 150 στελέχη της Εισαγγελίας έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των επίμαχων τραπεζών, οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή La Défense, το οικονομικό κέντρο στο Παρίσι.

Οι επίμαχες συναλλαγές

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τελούν υπό εισαγγελική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία σύμφωνα με τις αρχές έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης απάτης σε βάρος του γαλλικού δημόσιου ταμείου είναι η βρετανική HSBC, και οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, Societe Generale, Natixis και Exane, που είναι θυγατρική της BNP Paribas. Η Societe Generale, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι πράγματι έλαβαν χώρα έλεγχοι στα κεντρικά γραφεία του Παρισιού.

Η έρευνα σχετίζεται με τις συναλλαγές τύπου «cum-cum», οι οποίες αφορούν στις περιπτώσεις όταν μία εγχώρια τράπεζα εξαγοράζει το μερίδιο μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια τρίτη εταιρεία λίγο πριν την πληρωμή των μερισμάτων. Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στη γαλλική τράπεζα να λάβει μια ειδική φορολογική έκπτωση στα εισπραχθέντα μερίσματα, την οποία δεν θα δικαιούταν ο ξένος επενδυτής.

Έρχονται βαριά πρόστιμα

Για την ίδια υπόθεση, έφοδοι σε κεντρικά γραφεία γαλλικών τραπεζών είχαν διεξαχθεί και τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνολικά πρόστιμα στις εμπλεκόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της τακτικής αυτής για φοροδιαφυγή μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ,

Αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί παλαιότερα και στη Γερμανία. Έχοντας μάλιστα, αυτήν την εμπειρία, τουλάχιστον έξι Εισαγγελείς από την Κολωνία συνδράμουν στους ελέγχους των Γάλλων αξιωματούχων. Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της Societe Generale στο γαλλικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 2,4%. BNP Paribas και HSBC χάνουν περίπου 0,5% σε Παρίσι και Λονδίνο, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή