Σοκ στη Γερμανία: Τα άρματα μάχης Puma είναι… kaput, εξηγήσεις «εδώ και τώρα» απαιτεί η υπουργός Άμυνας της χώρας

Μπορεί το ποσό των 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Γερμανίας που εξήγγειλε πριν από μερικούς μήνες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς να φάνηκε τεράστιο, αλλά μάλλον… ίσα που θα φθάσει για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα και κενά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Puma ist… kaput

Το τελευταίο παράδειγμα της οικτρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Bundeswehr, αφορά στα άρματα μάχης Puma, καθώς το περιοδικό Spiegel ανέφερε το σαββατοκύριακο ότι 18 από αυτά τα άρματα, τα οποία προορίζονταν να στελεχώσουν την ερχόμενη χρονιά τη νατοϊκή κοινή δύναμη κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας (VJTF), δεν είναι επιχειρησιακά έπειτα από την εμφάνιση σοβαρότατων προβλημάτων στη διάρκειά άσκησης με πυρά (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από αυτά πήρε φωτιά λόγω βραχυκυκλώματος και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε όπως-όπως).

«Βαριά αποτυχία για εμάς»

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ προχώρησε σε συνομιλίες με αξιωματούχους και εκπροσώπους της βιομηχανίας και ανέφερε ότι ζήτησε έκθεση για τα προβλήματα μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Η Γερμανία δεν θα αγοράσει άλλα άρματα μάχης πεζικού Puma έως ότου αποδειχθούν αξιόπιστα», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΑΜ, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι «η αποτυχία των Puma στην τελευταία άσκηση είναι μια βαριά αποτυχία για εμάς», εξηγώντας ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, στρεφόμενη από την 1η Ιανουαρίου στα παλαιότερα άρματα μάχης Marder.

Καλύτερη εικόνα για τα Leopard

Τα άρματα μάχης Puma κατασκευάζονται από τις Rheinmetall και Krauss-Mafei Wegmann (KMW). Μετά την αποκάλυψη της πλήρους αποτυχίας τους να εμφανιστούν λειτουργικά στην κρίσιμη άσκηση (τα προβλήματά τους άρχιζαν από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα και έφθαναν μέχρι δυσλειτουργίες του πυργίσκου), η τιμή της μετοχής της Rheinmetall είχε καταγράψει απώλειες το Δευτέρα το απόγευμα της τάξης του 5%. Στην άσκηση έλαβαν μέρος και τανκς τύπου Leopard, τα οποία είχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ καλύτερη απόδοση επί του πεδίου.

Συστημικό πρόβλημα

Αυτό που προβληματίζει το Βερολίνο, ωστόσο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το υλικό των ενόπλων δυνάμεων παρουσιάζει προβλήματα (άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του είναι πλέον αρκετά παλιό, καθώς η Γερμανία δεν έκανε σημαντικές επενδύσεις στην άμυνά της επί μακρόν), αλλά και το ότι ακόμα και το πιο σύγχρονο άρμα μάχης που διαθέτει ο στρατός της χώρας, το Puma, εμφανίζεται… μη λειτουργικό, και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη άσκηση που αφορά στη συμμετοχή της Γερμανίας σε μια ειδική δύναμη του ΝΑΤΟ, κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές δείχνει συστημικό πρόβλημα.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Ας σημειωθεί εδώ ότι η προσφυγή της Γερμανίας στα Marder έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τα συγκεκριμένα άρματα μάχης θα έλθουν στη χώρα μας, ως αντικατάσταση των παλαιότερων ανατολικογερμανικών ΒΜΡ-1, τα οποία εστάλησαν στην Ουκρανία. Το ότι το Βερολίνο «βγάζει από τη ναφθαλίνη» τα Marder για να αντικαταστήσει τα Puma δείχνει εμμέσως πλην σαφώς και την πίστη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην παλιότερη, αλλά μάλλον πιο… αξιόπιστη πλατφόρμα, κάτι που αποτελεί καλή είδηση και για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που θα στείλουν τα Marder στον Έβρο για ενίσχυση της άμυνας των συνόρων με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή