Σοκ στις αγορές έφερε η μετάλλαξη Δέλτα: Βουτιά του Dow Jones πάνω από 800 μονάδες – Καθίζηση των μετοχών του τουριστικού κλάδου – Ράλι στα ομόλογα

αγορές πτώση

Σοκ στις αγορές προκαλεί η έκρηξη της μετάλλαξης Δέλτα  και η απειλή εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης μέσα από την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η Wall Street άνοιξε με βουτιά 2% και με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 800 μονάδες, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ξεπέρασαν επίσης το 2%, και οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφαλή άμυνα του δολαρίου και των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των τελευταίων να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου.

Την εικόνα της γενικής καθίζησης συμπλήρωσε η βουτιά της τιμής του πετρελαίου κατά 4%, μετά τον συμβιβασμό Σαουδικής Αραβίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Βουτιά σε Wall Street και Ευρώπη

Στην Wall Street ο Dow Jones κινείτο το απόγευμα προς την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές του 2021, ενώ ο S&P και ο Nasdaq κατέγραφαν απώλειες 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, το sell off έπληξε πρώτες τις μετοχές του ταξιδιωτικού και ξενοδοχειακού κλάδου, υπό το βάρος των νέων περιοριστικών μέτρων που παίρνουν ξανά αρκετές χώρες για να συγκρατήσουν την πανδημία. Η μετοχή της Carnival, του κολοσσού της αγοράς κρουαζιέρας έκανε βουτιά 6%, η Easyjet και η British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 5%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,04%.

Η αρχική ευφορία στην Βρετανία για την «Ημέρα της Ελευθερίας» ακυρώθηκε υπό το βάρος των πληροφοριών για επαναφορά στοχευμένων περιορισμών αλλά και στον απόηχο της είδησης ότι ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό παρ’ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Στην Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες  2,19% και o γαλλικός CAC 40 έχανε  2,15%.

Εκρηξη των κρουσμάτων στην Ασία

Στην Ασία, ο Νikkei και ο Hang Seng είχαν απώλειες 1,3%, καθώς το Σαββατοκύριακο η Σινγκαπούρη ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 11 μηνών και η Ταϊλάνδη κατέγραψε ημερήσια αύξηση-ρεκόρ σε νέες μολύνσεις.

Η ανασφάλεια για την ισχύ της παγκόσμιας ανάκαμψης έστρεψε μαζικά τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να υποχωρεί στο -0,351% και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Μαρτίου. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε στο 1,21% καταγράφοντας πλέον πτώση στις 11 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις.

Η στροφή στην ασφάλεια ευνόησε και την ισοτιμία του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή