Σωσίβιο στους Ρεπουμπλικάνους αναζητά ο Μακρόν ενώ ο Μελανσόν θέλει να βάλει φρένο στην Λε Πεν

Γαλλία Μακρόν

Στην δίνη των εκλογικών αποτελεσμάτων της 19ης Ιουνίου, που δεν έφεραν την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στροβιλίζεται η κυβέρνηση της χώρας και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως η Μπορν συγκαλεί το απόγευμα και υπουργικό συμβούλιο ενω θα προχωρήσει και στη κάλυψη κενών θέσεων σε υπουργεία.

Τί ζητάει ο Μελανσόν 

Ωστόσο, ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν και επικεφαλής του συνασπισμού κομμάτων ήρθε δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη στις εκλογές, επιμένει πως η Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης.

Πηγές ανέφεραν μάλιστα πως εάν δεν το πράξει η ίδια ίσως τη νέα Κ.Ο του συνασπισμού κομμάτων να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Ο Μελανσόν, εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο ο Μακρόν με τους επικεφαλής των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή- συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λε Πεν.

Φυσικά δεν υπολογίζει σε στήριξη ούτε από το ακτοδεξιό κόμμα αυτής ούτε από το από τον Μελανσόν. Ο Μακρόν θέλει να ασκήσει πίεση στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε βολιδοσκοπήσει για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού και λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο ”γρίφος” των Ρεπουμπλικανών

Βέβαια, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς τη Γαλλία, απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο αυτό όπως και την σύναψη κάποιας συμφωνίας συνεργασίας. Εκτιμάται όμως πως είναι πιθανό να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση.

Εξάλλου έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία, θέλουν και αυτοί, όπως και ο Μακρόν, να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια κ.α.

Σήμερα, σε δήλωσή του πάντως, ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, είπε πως εξαρτάται από τον Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ′ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις του κόμματός του, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Αυτός υπήρξε αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια», είπε ο Κριστιάν Ζακόμπ. Αν και δήλωσε ότι «η στάση μας είναι πολύ σαφής, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε», είπε ο Ζακόμπ, η οικονομική πλατφόρμα των οποίων κινείται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, πρόσθεσε:

«Εξαρτάται από τον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ′ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις μας. Θα καταθέτουμε κάθε φορά προτάσεις».

Πρώτα όμως η κυβέρνηση πρέπει να μείνει όρθια και γι′ αυτό χρειάζεται τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μελανσόν πασχίζει για φρένο στην Λε Πεν

Στο μεταξύ ο Μελανσόν, σε δηλώσεις του τονίζει πως τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) της οποίας ηγείται θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα.

Καθώς η Κ.Ο του κομματικού συνασπισμού του Μακρόν εξασφάλισε 245 έδρες, αυτή του Μελασνόν με 131 είναι δεύτερη και πρακτικά καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση με ό,τι σημαίνει συνεπάγεται.

Η συμφωνία επί σχηματισμοί κοινής ΚΟ των κομμάτων της συμμαχίας είναι απαραίτητη καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το κάθε κόμμα σχηματίσει δική του Κ.Ο,. τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδειχθεί ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν που είδε τις έδρες του να εκτοξεύονται σε 89 από μόλις 7 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Ήδη όντας η τρίτη σε έδρες Κ.Ο. θα έχει νέες, αυξημένες δυνατότητες. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλλει ψήφους δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, να στέλνει νομοσχέδια στα ανώτατα συνταγματικά δικαστήρια της Γαλλίας, να διευθύνει κοινοβουλευτικές επιτροπές και να έχει πολύ περισσότερο χρόνο ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση.

Πηγές: Reuters, France24

Καμία δημοσίευση για προβολή