Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν. 2 νέοι θάνατο και μόλις 3 νέα κρούσματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή του ενημέρωση ανακοίνωσε 3 νέα κρούσματα, με συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα τα 2853, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Εχουμε ακόμα δύο καταγεγραμμένους θανάτους.  Ο συνολικός αριθμό των θυμάτων είναι 168. Οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

21 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με διάμεση ηλικία τα 72. Εξ αυτών, οι  8 είναι γυναίκες.Το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα

Τί είπε ο καθηγητής για τα παιδιά 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κοροναϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας 

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την ανησυχία του για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βασίζοντας την εκτίμησή του στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων. Ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία».

Δεύτερη φορά μόλυνση

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν. «Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε.

Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου

Κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Να τηρούμε μέτρα απόστασεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή