Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Οι ΗΠΑ ήταν, ολοφάνερα, πίσω από το πραξικόπημα του 2016» – Γιατί η Άγκυρα πετά το γάντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Σοϊλού ΗΠΑ

Τα μηνύματα που εισέπραξε η Αγκυρα στην πρώτη επικοινωνία της με την κυβέρνηση Μπάιντεν – την επικοινωνία Καλίν/Σάλιβανδεν ήταν καλά για την Τουρκία. Και η κυβέρνηση Ερντογάν μάλλον σπεύδει να διαμηνύσει την δυσαρέσκειά της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με κινήσεις όπως η «στοχοποίηση» των εβραϊκής καταγωγής μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν από το πρακτορείο Anadolu ή, πολύ περισσότερο, η ευθεία σημερινή καταγγελία του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Σοϊλού: “Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα”

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημρίδα Hurriyet  .

Πρόκειται για μια θεωρία που δεν είναι νέα, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις του συστήματος Ερντογάν και έχει ακουστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Δεν ακουγόταν όμως μέχρι τώρα σε επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις και, κυρίως, εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι πως η Αγκυρα επιλέγει να την επαναφέρει σε πρώτο πλάνο αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Πόσο μάλλον, αφού πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας αυτή την στιγμή φέρεται να είναι η εξεύρεση διαύλων με την Ουάσιγκτον και η αποκλιμάκωση της αμερικανικής πίεσης για τους S-400.

Το πολιτικό timing του μηνύματος

Αυτή ακριβώς την ώρα ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να δηλώσει στην Hurriyet  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, και να προσθέσει επίσης ότι «και η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα».

Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που ο ίδιος εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, τούτο όμως δεν ακυρώνει την σημασία του timing το οποίο επέλεξε για να την επαναφέρει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Η καταστολή από τις τουρκικές αρχές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων για τον πρωτοφανή διορισμό ανθρώπου του Ταγίπ Ερντογάν στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ανησύχησε τόσο την Ουάσινγκτον, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και η ομοφοβική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε «διεστραμμένους ΛΟΑΤ» κάποιους από τους διαδηλωτές και ο Ερντογάν δήλωσε χθες: «ΛΟΑΤ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Καμία δημοσίευση για προβολή