Σοβαρός προβληματισμός στη Δύση, η Ρωσία παρουσιάζει πλεόνασμα-μαμούθ παρά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Στοιχεία που προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας κατά το β’ τρίμηνο του 2022 παρουσίασε πλεόνασμα-μαμούθ ύψους 70,1 δισ. δολαρίων, χάρη στην «έκρηξη» των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων και εμπορευμάτων, η οποία και κυριολεκτικά εκμηδένισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο από το 1994

Το πλεόνασμα αυτό είναι το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στη δημιουργία του. Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές έφθασαν τα 153,1 δισ. δολάρια κατά το β’ τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από τα 166,4 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Ιούνιο σε περίπου 28 δισ. δολάρια από 14 δισ. δολάρια που υπολογίζονταν τον Μάιο.

«Σύμπτωμα δυσφορίας»

Μετά την εισβολή, η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά οι ροές μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι χώρες εταίροι. Τον Μάιο υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές είχαν σταθεροποιηθεί με πέντε χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του εμπορίου της Ρωσίας, καθώς οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέες διαδρομές για αποστολές.

Πάντως, αναλυτής του Bloomberg σημείωσε ότι «ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους. Αλλά την ίδια ώρα, είναι επίσης ένα σύμπτωμα δυσφορίας με την βουτιά στις εισαγωγές να σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία».

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι, μετά από μια αρχική βουτιά, το ρούβλι έχει ενισχυθεί σε βάρος του δολαρίου και πλέον η ισοτιμία είναι 58,4 ρούβλια ανά δολάριο, όταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ισοτιμία αυτή ήταν διαρκώς γύρω από τα 70 ρούβλια το δολάριο. Το ρωσικό νόμισμα έχει παρουσιάσει ενίσχυση και έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή