S&P Global Ratings: Η Ελληνική οικονομία ωφελείται από την ισχυρή τουριστική σεζόν και τις χαμηλές χρηματοδοτικές της ανάγκες. “Ρυθμοί ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,3% το 2023”

Χρονιά όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι το 2024 σύμφωνα με την S&P Global Ratings,

 

Η Ελληνική οικονομία ωφελείται από την ισχυρή τουριστική σεζόν και τις χαμηλές χρηματοδοτικές της ανάγκες, σημειώνει η S&P Global Ratings στην έκθεσή της που αναφέρεται στην Ελλάδα. Ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,3% το 2023.

Και αυτό σε ένα κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας – ιδίως για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες – που δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις για την Ελληνική οικονομία για το 2023, όπως άλλωστε και των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρώπης, σημειώνει η S&P Global Ratings στην έκθεσή της για τις τάσεις που επικρατούν καθώς συμπληρώθηκε το πρώτο μισό του έτους.

Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας τον Μάιο του 2022, με την κίνηση αυτή να αντανακλά την υλοποίηση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα ο οποίος βρίσκεται σε άνθηση.

Οι εκτιμήσεις της S&P Global Ratings S&P δημοσιεύονται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες “η Ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτικότερη από όσο προβλεπόταν πριν τρεις μήνες” . Σύμφωνα με τις νεες (καλοκαιρινές) προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα θα έχει Ανάπτυξη 4% εφέτος και όχι 3,5% που προέβλεπε στις 16 Μαΐου. Και θα κινείται πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που υποχωρεί πανευρωπαϊκά στο 2,7% -και στο 2,6% για την Ευρωζώνη.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,για το 2023,  προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με την Ελλάδα να κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 3,5% έναντι 4,6% στην Ε.Ε..

Χαμηλές οι ανάγκες αναχρηματοδότησης στην αγορά των ομολόγων

Η ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους, νέους κινδύνους, κυρίως γεωπολιτικούς, που οδηγούν σε σημαντική επιβάρυνση των οικογενειακών και εθνικών προϋπολογισμών, εξαιτίας της διαρκούς αναθεώρησης -επί το δυσμενέστερο-  του πληθωρισμού. Η ελληνική οικονομία, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, επηρεάζονται από αυτή την εξωγενή κρίση, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο.

Η S&P τονίζει ότι η όλο και αυξανόμενη πιθανότητα μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας φέτος το φθινόπωρο θα έχει σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ότι παρά τον υψηλό δείκτη χρέους/ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης στην αγορά των ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται στο 6,4% του ΑΕΠ για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Επίσης, έχει χαμηλό κόστος χρέους, καθώς τα δάνεια διάσωσης αποτελούν τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεών της, καθιστώντας την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας λιγότερο ευαίσθητη στην αύξηση των επιτοκίων. Το buffer που ισοδυναμεί στο 17% του ΑΕΠ αποτελεί ένα ακόμα μαξιλάρι, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αξιολόγηση της S&P για την Ελληνική οικονομία

Ο οίκος σημειώνει ότι οι σταθερές προοπτικές που δίνει στην αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας αντανακλούν την προσδοκία του ότι το δημοσιονομικό μαξιλάρι και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των πολιτικών θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Η S&P θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι περιμένει ή εάν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις. Αντίθετα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, μαζί με τις υψηλότερες των προβλέψεων οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή