Στα 1,8 δισ. ευρώ οι πωλήσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας το 2018

Πωλήσεις ρεκόρ εκτιμάται ότι παρουσίασε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2018, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως οι παραγωγικές εταιρείες του κλάδου, έχουν μπει σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης.

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες από τις μειώσεις τιμών αλλά και το υψηλό clawback. Επί της ουσίας η εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής είναι αυτή που καταφέρνει να μειώσει τις ισχυρές απώλειες που προκαλούν στον κλάδο οι τιμολογήσεις και οι υψηλές επιστροφές.

Όπως προκύπτει από ένα σημαντικό δείγμα που αποτελείται από τις σημαντικότερες βιομηχανίες φαρμάκου οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, η ελληνική παραγωγή από πλευράς αξίας, κινήθηκε με ρυθμό της τάξης του 10% πέρυσι και μάλιστα η παραγωγή αυτή δημιουργεί και κέρδη, χαμηλών όμως επιπέδων. Εκτιμάται δε ότι το 2018 οι συνολικές πωλήσεις των εγχώριων βιομηχανιών φαρμάκου έκλεισαν κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Βασική παράμετρος η οποία φαίνεται να επιτέλεσε στην ανάκαμψη, θεωρείται η αύξηση των εξαγωγών καθώς εντός των ελληνικών συνόρων, ο κλάδος πλήττεται έντονα από τις μειώσεις των τιμών αλλά και τα υψηλά rebate και clawback που περιορίζουν κατά τουλάχιστον 30% τις συνολικές πωλήσεις.
Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην καλή πορεία του κλάδου συνέβαλλε ιδιαίτερα η εταιρείας Boehringer, η οποία είναι και η μόνη πολυεθνική με παραγωγή στη Ελλάδα πρωτότυπων φαρμάκων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από ένα δείγμα 24 εταιρειών που συνέλεξε η εταιρεία Newtimes, διαπιστώνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1,55 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. πέρυσι.

[more]

Οι εν λόγω εταιρείες είναι οι μόνες που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2018 και μεταξύ αυτών ανήκουν οι πλέον μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου κι έτσι το δείγμα φαίνεται αντιπροσωπευτικό. Να επισημάνουμε ότι αν και η Famar δεν περιλαμβάνεται στο δείγμα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η μονάδα της εντός Ελλάδας δεν παρουσίασε όσον αφορά στις πωλήσεις μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με το 2017 και συμπεριελήφθη στα αποτελέσματα με ανάλογο τζίρο.

Με βάση λοιπόν την πορεία των συγκεκριμένων εταιρειών, θα μπορούσε κανείς με σχετική ασφάλεια να εξάγει το συμπέρασμα ότι ο κύκλος εργασιών των βιομηχανιών φαρμάκου της χώρας αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2017, όταν οι πωλήσεις 40 εταιρειών του κλάδου, με βάση τα στοιχεία της newtimes, είχαν διαμορφωθεί στα 1,65 δις. ευρώ.

Παραγωγή
¨Όπως φαίνεται λοιπόν από τους ισολογισμούς, δεδομένη θεωρείται η αύξηση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ το 2018 από 950 εκατ. ευρώ το 2017, πετυχαίνοντας επίπεδο ρεκόρ. Εξάλλου μόνο η παραγωγή της Boehringer, αυξήθηκε σε αξία κατά 95 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άλλες μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις του κλάδου σημείωσαν άνοδο όπως οι Βιανέξ, Φαρματεν, Demo.

Επίσης σημειώνεται ότι ο τζίρος των εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκων δεν προέρχεται μόνο από την παραγωγή, αλλά και από την παράλληλη δραστηριότητα εισαγωγής και εμπορίας. Γι αυτό και διαπιστώνεται και η διαφορά ανάμεσα στους τζίρους των εταιριών που συνολικά εκτιμώνται στα 1,8 δις. ευρώ και την παραγωγή στο 1 – 1,1 δις. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για την εξαγωγική δραστηριότητα η οποία με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ ξεπερνά και την ίδια ην ελληνική παραγωγή. Με βάση και το ΙΟΒΕ όπως έχει αναφερθεί, οι εξαγωγές πέρυσι ανήλθαν σε αξία στα 1,42 δις. ευρώ. Στην εξαγωγική δραστηριότητα συμμετέχουν και οι πολυεθνικές εταιρείες που σε πολλές περιπτώσεις εισάγουν στην χώρα και εξάγουν σε άλλες για λογαριασμό της μητρικής τους, όπως επίσης και οι φαρμακαποθήκες με τις παράλληλες εξαγωγές. Πάντως όπως φαίνεται από τα στοιχεία η περσινή άνοδος των εξαγωγών κατά 24% αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής αλλά και τον προσανατολισμό της βιομηχανίας προς το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης σε σημαντικές επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο οι συνολικές εξαγωγές των εγχωρίως παραγόμενων σκευασμάτων ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η δυναμική αυτή έχει αναδείξει τον κλάδο ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Για την φετινή χρονιά, τα νούμερα των πωλήσεων εκτιμώνται ακόμη δυναμικότερα καθώς παρατηρείται και αύξηση των πωλήσεων γενοσήμων εντός της ελληνικής αγοράς. Όμως η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί το μοναδικό κλάδο που η ανάπτυξή της… τιμωρείται. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιεί εντός Ελλάδας, τόσο μεγαλύτερο clawback και rebate θα πρέπει να πληρώσει. Το κίνητρο για συμψηφισμό των παραγωγικών επενδύσεων με το clawback δεν πρόκειται, όπως φαίνεται να ευνοήσει τις εταιρείες για την τρέχουσα χρονιά, οι οποίες παρά τις υψηλότερες πωλήσεις δεν αναμένεται να έχουν σημαντική κερδοφορία.

Την ίδια ώρα φαίνεται να μην έχει εκτιμηθεί και το γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία επένδυε κατά την περίοδο της κρίσης και μάλιστα διατήρησε και χιλιάδες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.

Πηγή: Healthmag.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή