Δύσκολα τα πράγματα και το 2021: Νέα μέτρα στήριξης 5 δισ. ευρώ και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάμε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Νέα μέτρα στήριξης το 2021

Για μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εμφανίζεται έτοιμο να “θυσιάσει” τις δημοσιονομικές επιδόσεις και του 2021, προκειμένου να τονώσει το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή θα προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο επίπεδο του 3%, προκειμένου ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης να αυξηθεί σε πάνω από 4,5-5 δισ. ευρώ.

Και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής 

Εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από μισθούς, ακίνητα, επιχειρηματική δραστηριότητα και μερίσματα, θα «προεξοφληθεί» η ανάγκη να υπάρξει νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής στις αρχές του νέου έτους, αλλά και να παραταθούν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, όπως η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού.

Ανοικτό επίσης θα μείνει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας νέος γύρος στήριξης των δανειοληπτών –στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα»– προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέας «γενιάς» κόκκινων δανείων. Τα νέα μέτρα στήριξης θα ενεργοποιηθούν από την αρχή του νέου έτους προκειμένου να ξεπεραστεί το πρώτο πολύ δύσκολο τρίμηνο.

Οι ελπίδες για την επόμενη άνοιξη

Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράψει ύφεση και ότι από τον Απρίλιο θα αντιστραφεί η πτωτική πορεία του ΑΕΠ.

Ετσι, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου θα έχουμε :

  • Αύξηση καθαρών μισθών λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Μείωση του μισθολογικού κόστους λόγω ελάττωσης και των εργοδοτικών εισφορών.
  • Νέα ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών
    με τον 6ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αν παραταθεί –κάτι που φαίνεται εξαιρετικά πιθανό πλέον–το lockdown και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Αγώνας για να ανοίξει η χώρα τον Δεκέμβριο 

Δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο «δυνατός» μήνας από πλευράς εσόδων ολόκληρης της χρονιάς –με συνολικά έσοδα περίπου 30 δισ. ευρώ–,εκτιμάται ότι ακόμη και ένα εβδομαδιαίο ή 15νθήμερο lockdown θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημία στον τζίρο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να χρειαστούν νέα στήριξη με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Ετοιμο προς ενεργοποίηση θα είναι και ένα νέο πακέτο μέτρων, με αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού εργαζομένων και ενισχύσεις δανειοληπτών, σε περίπτωση που υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων και μέσα στον χειμώνα.

Και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, είχαν ενσωματωθεί μέτρα 2,7 δισ. ευρώ, αλλά πλέον αναμένεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα, στο προσχέδιο είχε εκτιμηθεί ότι δεν θα χρειαστεί νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και ότι το σχετικό κονδύλι για το 2020 θα  περιοριζόταν στα 4 δισ. ευρώ.

Τα 4 δισ. ευρώ του 2020 αναμένεται ότι θα γίνουν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 αναμένεται ότι θα προστεθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον.

Επίσης, για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε γίνει η πρόβλεψη ότι το 2021 θα χρειαστούν μόλις 72 εκατ.ευρώ  (έναντι 1,25 δισ. το 2020).

Η αύξηση του κονδυλίου για το 2020 είναι δεδομένη και αναμένεται να ξεπεράσει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 το οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι θα προσθέσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Καμία δημοσίευση για προβολή