Στα 5 δισ ευρώ πλησιάζουν οι ζημιές των τραπεζών από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων τους

 

Ενώ το σχέδιο «Ηρακλής» ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι τράπεζες μετρούν τις ζημιές τους από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων.

  • Η Alpha Bank πρόκειται να τιτλοποιήσει 12 δισ. ευρώ NPEs με το ποσοστό ζημίας της ναυπολογίζεται στο 17%, ενώ 7,5 δισ. ευρώ τιτλοποιεί η Eurobank. Η Εθνική, που δεν έχει επίσημα ανακοινώσει, μίλησε στα πρόσφατα συνέδρια για τιτλοποιήσεις 5-6 δισ. ευρώ ΝPEs, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει αναφορές για 3 δισ. ευρ.

Με βάση τα παραπάνω, οι ζημίες που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αποτελέσματα των τραπεζών, πριν από την αντιστάθμιση των εγγυήσεων, θα πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ, εφόσον οι τράπεζες προωθήσουν στον «Ηρακλή» το maximum ποσό κόκκινων δανείων που προτίθενται τελικώς να τιτλοποιήσουν.

«Όχι» σε διπλές εγγυήσεις λέει το υπουργείο Οικονομικών

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ναυτεμπορικής” (Ειρήνη Σακαελάρη) το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να διαμηνύει στις τράπεζες, σε όλους τους τόνους, πως:

  • δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί εγγύηση επί της εγγύησης και πως
  • τα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να υποστηριχθούν περαιτέρω.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί τις διπλές εγγυήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα σε μια σειρά από δράσεις, με κυριότερη την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζεται σχετικά.

Για το ζήτημα αυτό ρωτήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος είπε για το θέμα των αντεγγυήσεων ότι:

  • H κάθε τιτλοποίηση είναι ξεχωριστή. Δηλαδή, το κάθε κομμάτι, το κάθε πακέτο που θα εισφερθεί στον «Ηρακλή» είναι ξεχωριστό.
  • Όταν θα γίνει η διαδικασία της χορήγησης από το Δημόσιο της εγγύησης, τότε έχει τη δυνατότητα και πρέπει κάθε τράπεζα να οδηγηθεί στον Ευρωπαίο Επόπτη, ο οποίος και θα σταθμίσει αυτήν την τιτλοποίηση, βλέποντας ακριβώς αν θα χρειαστεί και πόσο να επιβάλει, κάποιο βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας.
  • Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ευρωπαίος Επόπτης -και όλα τα σημάδια κατατείνουν σε αυτό- θα δώσει την ευνοϊκότερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτόν τον τομέα, έχοντας υπ’ όψιν ότι ήταν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί -όχι μόνο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα- οι οποίοι έχουν ενθαρρύνει όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να μπουν στον «Ηρακλή».
  • Η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη απαιτεί μείωση του όγκου των NPLs και επομένως η Ελλάδα θα βοηθηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Οι προϋποθέσεις αυτές συνηγορούν ο Επόπτης να επιτρέψει τον μηδενισμό του risk weight asset και έτσι οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή