Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο από τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ με τη Siemens

Σε παράδοση έχουν εξελιχθεί στην Ελλάδα οι δωροδοκίες είπε για τις μίζες από τη Siemens η εισαγγελέας κατά την αγόρευση της.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Ελένη Σκεπαρνιά αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαδρομές του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens και στο σύστημα των δωροδοκιών της εταιρείας από το 1980, ώστε αυτές να φτάσουν στους αποδέκτες τους.

Η εισαγγελέας μάλιστα, χαρακτήρισε τις δωροδοκίες «πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006» και επισήμανε πως «στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση». Μάλιστα, όπως είπε «μέχρι την 8002 που υπεγράφη τo 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Όπως προκύπτει από την εισαγγελική αγόρευση αλλά και από έγγραφο της μητρικής Siemens, τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 (έργο ψηφιοποίησης ΟΤΕ από Siemens) θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα. Επίσης, προέκυψε πως για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Το πρώτο ποσό, δηλαδή τα 75 εκατ. μάρκα, αντιστοιχούν στο 8% του κόστους της αρχικής σύμβασης, ενώ το δεύτερο ποσό, ήτοι το 8,5% στην επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Η εισαγγελέας προσδιόρισε τη ζημία του ελληνικού δημοσίου στα 69 εκατ. ευρώ, με βάση το ύψος της μίζας.

Τέλος, η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ