Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου, αύξηση 9,4% σε σχέση με πέρσι και «μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων»

Στα 780 ευρώ θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και άλλα μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων».

Σημαντική ανακούφιση

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα».

Στο όριο των δυνατοτήτων

Επίσης, σημείωσε ότι «το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

«Χρέος στήριξης των εργαζομένων»

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ο πρωθυπουργός, θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με αυτόν, ενώ για λεπτομέρειες παρέπεμψε σε αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, o οποίος, με τη σειρά του, έκανε λόγο για «αύξηση που επιβάλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας» προσθέτοντας ότι «η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων».

Η ισχυρή ανάπτυξη

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη η μείωση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική, η βελτίωση τα τελευταία χρόνια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% και το 2023, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Αυξήσεις και στους άλλους μισθούς

Διευκρίνισε, δε, ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές», ενώ τόνισε ότι «δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Τρεις επιπλέον μισθοί σε σχέση με το 2019

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση, και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν στην τσέπη τους το 2019, 7667 ευρώ, και από 1ης Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.

«Η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά»

«Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη ήταν 18η στους 22, τώρα με την αύξηση αυτή ανεβαίνει στη 13η θέση. Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και μια σοβαρή κυβέρνηση με οικονομία υπό ανάπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζομένους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Αύξηση τριπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ

«Η ΝΔ είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ΑΕΠ. Από το 2019 έως το 2023 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 20%. Άρα είναι τριπλάσια, όχι μόνο κρατήσαμε τη δέσμευσή μας αλλά την υπερβήκαμε» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ σχετικά με τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαιώμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%». Επισήμανε δε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει συνολικά 19 επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα φθάσει τα 479 ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή