Στα άκρα η πολιτική ζωή της χώρας – Στην αίθουσα της Βουλής αναδείχτηκαν δύο κόσμοι τόσο στην ουσία των επιχειρημάτων όσο και το ύφος των αντιπαραθέσεων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ), στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

 

Η ιδιαίτερα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην οποία κυριάρχησαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι οξείς χαρακτηρισμοί, οδηγεί στα άκρα την πολιτική ζωή της χώρας και δίνει στην κάλπη των Ευρωεκλογών χαρακτήρα κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Σε κλίμα που είναι ιδιαίτερα πολωμένο εξελίχτηκε η πρώτη ημέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά κι επειδή έχουν συμβεί πολλά τον τελευταίο καιρό που έχουν διευρύνει το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αίθουσα της Βουλής αναδείχτηκαν δύο κόσμοι στην ουσία των επιχειρημάτων αλλά και το ύφος των αντιπαραθέσεων, εξέλιξη που κορυφώθηκε από τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε (μετά την αντιπαράθεση των αρχηγών) ο Παύλος Πολάκης στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εγκαταλείποντας τα κυβερνητικά έδρανα, πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, στα έδρανα της ΝΔ, απειλώντας τον με το γνωστό στυλ του, σε συνθήκες που αποτελούν «έργω εξύβριση».

Παρά τα εκατέρωθεν επιχειρήματα που ακούστηκαν, στις ομιλίες των αρχηγών (δες σχετικά ρεπορτάζ με αποσπάσματα των ομιλιών σε άλλες στήλες του economico.gr) την «παράσταση» έκλεψε ο εκνευρισμός και οι σκληρές προσωπικές επιθέσεις του πρωθυπουργού κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη (συχνά ανοίκειες) , οι οποίες κυριάρχησαν και έδωσαν τον τόνο στην ομιλία του. Ήταν σαφής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να «τα δώσει όλα» για να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα και τη βάση του, διεκπεραιώνοντας έναν «πόλεμο εντυπώσεων» στη λογική «ή αυτοί ή εμείς» – στον οποίο δεν απέφυγε να εμπλακεί και ο αρχηγός της ΝΔ.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από την αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πρόσφατων παροχών της, που επιχείρησε, επέμεινε να αναδείξει και τα τρωτά σημεία της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα.   Οι αναφορές του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές, διανθισμένες με ειρωνικά σχόλια για το «σκαφάτο» lifestyle του πρωθυπουργού και τον εναγκαλισμό του με τις ελίτ της «πλουτοκρατίας» (σε εποχή που η χώρα μετρούσε ακόμη νεκρούς από το Μάτι).

Αυτό ερέθισε τον κ. Τσίπρα, που αντελήφθη τον στόχο του αρχηγού της ΝΔ να «πλήξει» καίρια το αριστερό προφίλ του ίδιου και της κυβέρνησης και … άρχισε το πάρτι. Η αντιπαράθεση ξέφυγε σε εκατέρωθεν προσωπικές και οικογενειακές αναφορές, που ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν κλίμα ακραίας πόλωσης.

Οι δύο «μονομάχοι» ξεκαθάρισαν ότι η κάλπη της 26ης Μαΐου έχει χαρακτήρα αναμέτρησης εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι ο λαός θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην «αποτυχημένη κυβέρνηση» να φύγει, δίνοντας «μεγάλη νίκη στη ΝΔ» και ο πρωθυπουργός να είναι αισιόδοξος ότι οι πολίτες «θα δώσουν στις Ευρωεκλογές την ετυμηγορία – έκπληξη  για το ποιος θέλει να τους κυβερνά» χωρίς να ξεχνούν «τα δεινά που επεφύλαξε στο παρελθόν η Δεξιά στον τόπο».

Σε κλίμα «διμέτωπου» κινήθηκε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, επικεντρώνοντας όμως, με τεκμηριωμένες αναφορές στην φορομπηχτική, αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή, όπως είπε, πολιτική της κυβέρνησης.

Ήταν κρίμα που ο πρωθυπουργός σνόμπαρε την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ, φεύγοντας από τη Βουλή μόλις η Κυρία Γεννηματά ανέβηκε στο βήμα. Θα είχε ενδιαφέρον η απάντησή του σε μια δομημένη επιχειρηματολογία που αναδείκνυε, με στοιχεία και αριθμούς, την αδιέξοδη οικονομική πολιτική του – και τη μαγική εικόνα που λίγο πριν ο ίδιος είχε παρουσιάσει στη Βουλή.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή