Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση για τη Δικαιοσύνη: “Δεν έχετε ζητήσει ακόμα συγγνώμη” λέει η ΝΔ

Ενώ οι  Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και  Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, “πόλεμος” ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης  για το θέμα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», είπε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», είπε ο Σταύρος Καλαφάτης.

ΣΥΡΙΖΑ: “Πολιτικοποιείται η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης”

«Συνεχίστηκε σήμερα η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η σημερινή διαδικασία, «όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν. Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό».

Στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε την άποψη του για το όλο θέμα, με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος».

ΝΔ: “Ακόμα να ζητήσετε συγνώμη για τις παράνομες παρεμβάσεις σας”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να ζητήσει συγγνώμη για την απόπειρα ωμής παραβίασης του Συντάγματος” αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. “Είναι, άλλωστε, ευρέως γνωστό ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και αφού είχε ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να προκηρύξει εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του είχαν ετοιμάσει Προεδρικά Διατάγματα για τον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη σε χρόνο μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Όπως είχαν επισημάνει κορυφαίοι συνταγματολόγοι, με τα διατάγματα εκείνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε πλήρη περιφρόνηση στους θεσμούς, στη Δημοκρατία και την τήρηση του Συντάγματος.  Με αυτά τα δεδομένα, για πρώτη φορά στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα διατάγματα εκείνα, αναγνωρίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την αντισυνταγματικότητα της μεθόδευσης που είχε επιστρατεύσει η τότε Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο οι θέσεις του εισαγγελέα και του προέδρου του Αρείου Πάγου παραμένουν κενές.

Η νέα κυβέρνηση δρομολόγησε χθες τις διαδικασίες με τρόπο συνυφασμένο με ότι ορίζει το Σύνταγμα, αποδεικνύοντας στην πράξη σεβασμό στους θεσμούς. Τα πρόσωπα που συζητούνται βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της επετηρίδας των ανώτατων δικαστών και η  κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει “βουτιά”,  όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για χάρη της κυρίας Θάνου”

“Η Δικαιοσύνη δεν είναι περίπτερο” λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Ως προς τις αιτιάσεις ότι η Βουλή δεν θα έπρεπε σήμερα να προχωρήσει σε αυτή η Διάσκεψη με αυτό το αντικείμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι «η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχος του μπορεί να την ολοκληρώσει.

Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία όταν λείψει (σ.σ. η υπογραφή), εξατμίζεται όλο η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν». Κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει απόφαση του ΣτΕ του 2019 σύμφωνα με την οποία η διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση εμπλέκεται στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (σ.σ. μόνο των ανωτάτων δικαστών), εμπλέκεται ως το απαραίτητο σημείο επαφής της δικαστικής εξουσίας με τη λαϊκή κυριαρχία.

[more]

«Αυτό είναι το μόνο σημείο επαφής που δίνει το στοιχείο της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη δικαστική εξουσία», σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ του 2019. Γι΄αυτό και ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη Διάσκεψη να αναλογιστεί «ποια νομιμοποίηση είναι πιο πειστική: η νομιμοποίηση μιας απελθούσας Βουλής ή η νομιμοποίηση μιας Βουλής που προήλθε πριν από λίγες ημέρες και έχει νωπή λαϊκή εντολή».

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει ξανά αύριο Παρασκευή για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Δεν παρευρέθησαν τέσσερις εκ των υποψηφίων

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Η κυρία Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε γνώμη μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων: Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γεώργιoς Λέκκας, Πηvελόπη Ζωvταvoύ, Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, Ειρήvη Καλoύ, Δήμητρα Κoκoτίvη.

[/more]

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή