Στα δύο η Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Κρίσιμες αποφάσεις των ηγετών μπροστά στον κίνδυνο νέων περιπλοκών στα εμβολιαστικά προγράμματα

AstraZeneca θρομβώσεις

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμα φορά στη δίνη της πανδημίας, με τη μία μετά την άλλη τις χώρες να επιστρέψουν στα σκληρά lockdown, με πρώτη τη Γερμανία, και τα συστήματα υγείας να γονατίζουν υπό το βάρος χιλιάδων κρουσμάτων καθημερινά, παίζεται ένα απίστευτο πινγκ πονγκ ευθυνών για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων οι ηγέτες της Ε.Ε

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε οι οποίοι συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο δια τηλεδιασκέψεως, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα απαγορεύσουν ή όχι την εξαγωγή των εμβολίων που κατασκευάζονται στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, προκειμένου να τους αποτρέψει να λάβουν μια τέτοια απόφαση, η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία απαίτησε προ ημερών από την Ε.Ε να επιτρέψει την παράδοση εμβολίων για τον κοροναϊό που έχει παραγγείλει, καθώς στο εσωτερικό της χώρας αυξάνεται η ένταση και οι πιέσεις.

“Πινγκ πόνγκ” ευθυνών

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους, ρίχνουν την ευθύνη στην AstraZeneca. “Δεν φταίει το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε η Ε.Ε. Φταίει ότι  όλοι έκαναν συμφωνία με μία εταιρεία η οποία έκλεισε περισσότερα συμβόλαια από όσα μπορεί να παραγάγει. Η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις στους πελάτες της στην Ε.Ε” σχολίαζε κοινοτικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η ίδια η AstraZeneca υποστηρίζει ότι το Λονδίνο χρησιμοποιεί έναν όρο που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο, ο οποίος απαγορεύει τις εξαγωγές των εμβολίων εάν δεν είναι πλήρης η προμήθεια, πρώτα της βρετανικής αγοράς”, οι χώρες της Ε.Ε εμφανίζονται διχασμένες για τα επόμενα βήματα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από τις χώρες μέλη

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία υποστηρίζουν περιορισμούς στις εξαγωγές σε χώρες που τηρούν αυτή την πρακτική.

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, τηρούν πιο μετριοπαθή στάση.

Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε έχει μπλοκάρει μόνο μία εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca, προς την Αυστραλία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος , σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Ροϊτερ ότι απορρίπτει το βρετανικό αίτημα για αποστολή εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται σε εργοστάσιο στην Ολλανδία. “Οι Βρετανοί επιμένουν ότι το εργοστάσιο Halix πρέπει να τους παραδώσει εμβόλια που παράγονται εκεί. Όμως, το εργοστάσιο με έδρα το Λάϊντεν, το οποίο διαχειρίζεται ο υπεργολάβος Halix, αναφέρεται ως προμηθευτής εμβολίων και στις δύο συμβάσεις που έχει υπογράψει η AstraZeneca με τη Βρετανία και την Ε.Ε. Κατά συνέπεια, αυτά που παράγονται στο Halix, πρέπει να πάνε στην Ε.Ε”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή