«Στα κάγκελα» και ο Μακρόν για την ενεργειακή κρίση, προειδοποιεί για τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο

Δυσοίωνος για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια στιγμή που ολόκληρη η «γηραιά ήπειρος» μοιάζει να έχει αποδεχθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει να την τροφοδοτεί με φυσικό αέριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που έδωσε από κοινολύ στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα «TF1» και «France 2», χτύπησε το καμπανάκι του συναγερμού για την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας τους επόμενους μήνες, ιδίως τον επόμενο χειμώνα, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ενεργειακό «σχέδιο νηφαλιότητας» εντός του καλοκαιριού για τον σκοπό αυτό. «Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο όπου θα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε.

Ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς το σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών και συμβατή προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας όπως είπε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε για αρχή σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

Επιμένει στην ευρωπαϊκή άμυνα

Σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτίμησε οι στρατιωτικές συγκρούσεις το φθινόπωρο θα είναι σκληρότερες, επισημαίνοντας πως η Γαλλία θέλει να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς η ίδια να εμπλακεί, δηλαδή χωρίς να γίνει παγκόσμιος πόλεμος. Αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει.

Όσον αφορά στα ζητήματα της άμυνας ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η αύξηση των δαπανών των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσει να είναι κατά τα επόμενα σημαντική, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης και της ευρωπαϊκής άμυνας ο ρόλος της οποίας θα πρέπει να είναι, όπως είπε, συμπληρωματικός προς εκείνον του ΝΑΤΟ.

Περί Uber Files: Δε μετανιώνω

Κατά τα λοιπά, ο Μακρόν επιχείρησε να υπερασπιστεί τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του, η οποία δέχθηκε «τσαλάκωμα» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογες, καθώς, αναφερόμενος στο εργασιακό, δήλωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πλήρη απασχόληση και τόνισε ότι επιδιώκει να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση ένα σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει «ασφάλιση για τους ανέργους, αποτίμηση της εμπειρίας και των προσόντων των εργαζομένων».

Όσον αφορά στην εμπλοκή του στα Uber Files, o Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν μετανιώνει για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ταξί μεταξύ των ετών 2014 και 2016, κατά την οποία είχε έρθει σε επαφές με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας. «Υπερασπίστηκα πλήρως αυτό το άνοιγμα της αγοράς και θα το υπερασπιστώ και αύριο», τόνισε ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες για ιδιαίτερες σχέσεις με την Uber, λέγοντας ότι «δεν έχω την ιδιοσυγκρασία να βρίσκομαι υπό επιρροή».

«Συμμαχία μπαρόκ»

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες με τα συνδικάτα. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα της εργασίας, την εργασία των ηλικιωμένων και να εργαστούμε περισσότερο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε υπεύθυνους συμβιβασμούς», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Τέλος, όσον αφορά στο γεγονός ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν να αναζητούν «υπεύθυνους συμβιβασμούς». Επέκρινε ωστόσο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο απέρριψε αυτή την εβδομάδα νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό, συναθροίζοντας τις ψήφους του με αυτές των παρατάξεων του Μελανσόν και της Λεπέν, μιλώντας για «συμμαχία μπαρόκ».

Καμία δημοσίευση για προβολή